нашите сайтове english

Туристически анализи на Варна по години

Анализ 2017г.

През 2017г. Варна отбеляза положителна тенденция в развитието на туризма по много показатели. Знаково събитие за изминалия сезон беше отбелязването на 60-та годишнина от създаването на к.к. Златни пясъци, която премина с множество инициативи.

По данни на Летище Варна обслужените пътници за 2017г. отбелязват общ ръст от 3% спрямо предходната 2016г. С най-голямо изменение са пазарите Полша (+13%), Великобритания (+13%), Чехия (+20%),Германия (+4%), Франция и Финландия и др. Спад се отчита при Русия (-11%), Украйна (-8), Израел и др.

Интересен факт от развитието на туризма през 2018г. остава отварянето на Варна чрез нискотарифните компании до множество европейски и близкоизточни градове като целогодишна дестинация.

Важна стъпка в развитието на възможности за целогодишен туризъм на територията на община Варна  е откриването на един от най-модерните термални и СПА комплекси не само в България, но и в Европа.

 

Анализ 2018г.

За първи път на Летище Варна беше премината границата от 2 млн. пътници. Ръстът само за първите 9 месеца на годината в пътникопотока е близо 19%.

Общинската статистика също отчита интересни тенденции при основните туристически показатели. За първите 9 месеца на 2018г. реализираните нощувки на територията на Община Варна отчитат общ ръст от +4,2%. По пазари: Великобритания (+48%), Финландия (+36%), Франция (+21%), Украйна (+15%), Чехия (+12%), Израел (+8%), Румъния (+9%). Спад отчитат пазари: България (-5%), Русия (-8%), Белгия (-15%), Литва (-8%).

Германия и Румъния имат по около 165 – 170 хил. туриста, но германците реализират почти два пъти повече нощувки в сравнение с румънците – над 1,1 млн нощувки. Голям ръст отчитат пазар Великобритания главно заради разширяването на летателната програма на един от големите британски туроператори.