нашите сайтове english

Градове-партньори

Дордрехт, Нидерландия

Дордрехт е град и община в Нидерландия, провинция Южна Холандия. Общината обхваща целия остров Дордрехт, наричан Островът на Дорт. Дордрехт е най-големият и важен град в Дрехтстеден. Той е най-старият град в провинция Холандия и има богата история и култура. Община Дордрехт има население от около 120 000 души.

Споразумението за побратимяване между гр. Варна, Република България, и гр .Дордрехт, Кралство Нидерландия, е подписано през 2001 година, като основните области за обмен на добри практики са свързани с доброто управление, икономиката, морския сектор, индустрията, транспорта, образованието, науката и технологиите, здравеопазването и социалната сфера, околната среда и устойчивото развитие, туризма и културата.

Официален интернет сайт: www.dordrecht.nl

 

Департамент Нор, Франция

Нор е департамент в северна Франция, регион О дьо Франс. Граничи с департаментите Ен, Сом и Па дьо Кале на югозапад, с Белгия на североизток и със Северно море на северозапад.

Нор е най-северният департамент на Франция и името му означава „север“, с най-голямо население в страната след Париж – 2 600 000 жители. Административен център е град Лил.

Община Варна, Република България, и Департамент Нор, Република Франция, имат подписан Протокол за сътрудничество от 2010 година в сферите градско развитие, туризъм, социални дейности, развитие на административния капацитет, младежки политики и култура.

Официален интернет сайт: https://lenord.fr  

 

Марсилия, Франция

Марсилия е град в югоизточна Франция, център на региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг и на департамента Буш дю Рон, втори по големина във Франция. Пристанището му е най-голямото във Франция и на Средиземно море, както и четвърто по големина в Европейския съюз. Населението на града е около 870 000 души, а на градската агломерация – над 1,7 млн.

Град Варна, Република България, и град Марсилия, Република Франция, имат подписано Споразумение за сътрудничество от 2007 година в сферата на спорта, младежките дейности, пристанищната дейност, благоустройството на крайбрежни зони, туризма, образованието и културата.

Официален интернет сайт: http://www.marseille.fr

 

Рощок, Германия

Рощок е основан през 1218 г. и до ХVІІ в. е част от историческото търговско сдружаване Ханза. Разположен между Хамбург, Копенхаген, Йоресунд, Шчечин и Берлин, днес Ханзейският град Рощок е най-големият търговски и логистичен център за услуги в североизточна Германия. Рощок е град и на науката с най-стария университет в Балтийския регион, основан през 1419 г. Тук се намират редица висши колежи и научни институции, като Академията за музика и театър, факултета по инженерство и корабоплаване на университета Висмар, и института Лайбниц за изследвания на Балтийско море. В Рощок живеят, учат и работят много млади хора от цял свят. Провеждат се много изложения, панаири и спортни събития. Последните 20 години са най-динамичните в историята на града. Хиляди жилища са реконструирани или построени отново. Историческият център на града и пазарният площад са едни от най-красивите в Северна Германия.

Партньорството между гр. Варна и гр. Рощок датира от далечната 1966 г. През 2007 година споразумението за сътрудничество е подновено, като основните области за обмяна на добри практики са свързани с икономиката, транспорта, туризма, науката, образованието, околната среда, общинската, социалната и обществената политика, културата, спорта и младежките дейности.

Официален интернет сайт - http://www.rostock.de

 

Район Аймсбютел, Хамбург, Германия

Район Аймсбютел е един от седемте района на град Хамбург, с население от 260 000 души. Районът е известен със своите паркове – Аймсбютел парк и Унна парк, културни и образователни институции. Университетът на Хамбург, основан през 1919 г., който е най-известният научен и образователен център в Северна Германия, се намира на територията на район Аймсбютел.

Меморандум за партньорство между град Варна и район Аймсбютел е подписан през 2003 година и обхваща следните области на сътрудничество: икономика, туризъм, градско развитие, култура, изкуство, образование,  младежки дейности и спорт.

Официален интернет сайт: https://www.hamburg.com/residents/neighbourhoods/11750322/eimsbuettel/

 

Град Турку, Финландия

Град Турку е очарователна комбинация, своеобразен мост между история и съвремие. Градът разполага с всичко необходимо за съвременния градски жител, но също и ценни съкровища на историята, привличащи туристи от цял свят. Турку предлага квалифицирана работна сила, модерна общинска администрация, добри международни връзки, както и гъвкави услуги за фирми и предприятия.

Градът се намира на югозападния бряг, част от известния архипелаг на Финландия. През центъра на Турку преминава река Аура. Архипелагът на Турку се простира по протежението на града на запад. Най-големите острови в близост са Hirvensalo, Ruissalo, Satava и Kakskerta. Архипелагът включва над 20 000 острови.

Турку е оживен студентски център,  разполагащ с 3 висши учебни заведения. Местното пристанище е от общонационално значение, през което преминава голяма част от международната търговия на страната.

Като най-известния културен град на Финландия (Европейска столица на културата през 2011 г.), Турку предлага широк кръг от културни събития през цялата година. Тук се провеждат най-стария рок фестивал в Европа, летни музикални фестивали, средновековен пазар и др.

Партньорството между гр. Варна и гр. Турку датира от 60-те години, като през този дълъг период двата града си сътрудничат и обменят опит в различни сфери като градско развитие, култура, образование, младежки дейности и спорт.

Официален сайт: http://www.turku.fi

Туристически портал: http://www.visitturku.fi

 

Алборг, Дания

Алборг (Олборг) е град в Северна Дания. Разположен е на южния бряг на протока Лимфьорден. С население от около 216 000 души, община Алборг се нарежда на трето място след Копенхаген и О̀рхус.

Възниква като пристанище и търговски център още през 700 г. сл. Хр. Първите търговски привилегии датират от 1342 г.

Развива се като град на тежката индустрия с корабостроителна, химическа, циментова, текстилна, рибна и пивоварна промишленост. Има международна аерогара, пристанище и железопътна гара. Морско училище.

Футболният клуб на града „Олбор Фодболд“ е сред най-популярните датски футболни тимове.

Сътрудничеството между гр. Варна и гр. Алборг е главно в сферата на младежките дейности, спорта, образованието и културата.

Официален интернет сайт : www.aalborgkommune.dk

 

Генуа, Италия

Град Генуа е административен център на областта Лигурия в северозападна Италия, с население от над 580 000 души, а агломерацията Генуа има над 1 500 000 млн. жители. Исторически Генуа е едно от най важните пристанища в Средиземно море, а днес е най- натовареното пристанище на Италия. Историческият център свързва Старото пристанище на града с Дворците Роли, които са принадлежали на управляващите фамилии на града и от 2006 г. и са обявени за паметници на културно-историческо наследство на UNESCO.

През 2006 г. е подписано Споразумение за приятелство и сътрудничество между гр. Варна и гр. Генуа,  в областите туризъм, икономика, социален живот, култура.

Официален интернет сайт - https://smart.comune.genova.it/

 

Малмьо, Швеция

Малмьо е третият по големина град в Швеция и административен център на окръг Сконе. В града живеят над 330 000 жители, 45% от които са имигранти и деца на имигранти. Малмьо е един от най-старите градове в Швеция - основан през 1250 г. и има статут на исторически град. Той е търговски и университетски център за западната част на област Скания и привлича много биотехнологични и IT компании.

Градът е разположен на северния бряг на пролива Йоресунд в южна Швеция, мостът над който, свързващ Малмьо с датската столица Копенхаген, е най-дългият мост над водна площ в Европа.

През 1987 г. е подписано споразумение за сътрудничество между Варна и Малмьо в областта на младежките дейности, образованието, спорта, градското развитие, културата и туризма.

Официален интернет сайт - https://malmo.se/

 

Нинбо, Китай

Нинбо е град в провинция Джъдзян, Китай. Намира се на крайбрежието на Източнокитайско море и е важно пристанище на страната. Това е най-големият корабоплавателен център за големи плавателни съдове в Китай и ключово пристанище за океански транспорт в света. Населението му в градската част е над 3 000 000 жители, а в административния район около града живеят над 7 600 000 души. През 2008 г. е пуснат в действие мост над залива Ханджу с дължина 36 км., който свързва Нинбо с Шанхай - най-дългият мост в света над море.

В Нинбо се заражда китайската цивилизация преди 7000 години и неолитната култура „Хемуду”, като там се намира най-старата частна библиотека в Китай. С Нинбо се асоциира легендата за влюбените пеперуди, дракона от град Фенгуа, операта и други, които са в каталога за нематериалното културно наследство на Китай.

Нинбо ежегодно е домакин на срещи от инициативата 16+1 за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Споразумението за побратимяване между Варна и Нинбо е подписано през 2004 г. в сферата на икономиката, търговията, пристанищната дейност, образованието, културата и туризма.

Официален интернет сайт - http://www.ningbo.gov.cn/

 

Сурабая, Индонезия

Сурабая е най-старият (основан през 1293 г.) и най-големият град в Индонезия, с население над 3 000 000 жители, административен център на провинция Източна Ява. Разположен е в североизточната част на остров Ява и е основен икономически, инфраструктурен  и пристанищен център.

Меморандумът за сътрудничество между Сурабая Варна датира от 2010 г., като обхваща сферите икономика, индустрия, търговия, образование, наука и технологии, транспорт, здравеопазване, култура, изкуство и туризъм.

Официален интернет сайт - http://www.surabaya.go.id/

 

Кейптаун, ЮАР

Кейптаун е най-старият град в Южна Африка и е законодателната столица на страната.

Населението на града е близо 500 000 жители, а градската агломерация е с над 3 600 000 жители.

Кейптаун е най-южният град в Африка, основан е през 1652 г. и днес е един от най-красивите градове в света. През 2014 г. бе обявен за столица на дизайна.  

През 2012 г. Кейптаун и Варна подписват Протокол за сътрудничество в сферата на икономиката, индустрията, търговията, информационните технологии, транспорта, здравеопазването, културата, изкуството и туризма.

Официален интернет сайт - http://www.capetown.gov.za/

 

Да Нанг, Виетнам

Град Да Нанг е разположен в Централен Виетнам на брега на Южнокитайско море и е най-важното пристанище на Виетнам. Той е четвъртият по големина град в страната, с население от над 1 000 000 жители, образователен и търговски център на Централен Виетнам. В близост до града се намират три обекта от световното културно историческо наследство на UNESCO.

Меморандумът за разбирателство за установяване на връзки на приятелство и сътрудничество между Да Нанг и Варна е подписан през 2014 г., като засяга областите търговия, туризъм, култура, образование, развитие на пристанища и круизни терминали, високи технологии.

Официален интернет сайт  - https://danang.gov.vn/

 

Новосибирск, Русия

Новосибирск е разположен в югоизточната част на Западносибирската равнина, на брега на река Об. Той е третият по население град в Русия с над 1 500 000 жители и най-големия делови, търговско-финансов, научно-промишлен и културен център на Азиатската част на Русия. Новосибирск е един от най-големите промишлени центрове на Русия, важен транспортен възел на Сибир – свързва Далечния изток, Средна Азия и Сибир с европейските региони на Руската федерация.

През 2008 г. е подписан Договор за побратимяване между Новосибирск и Варна в областите градско развитие, туризъм, образование, култура.

Официален Интернет сайт - https://novo-sibirsk.ru/

 

Новоросийск, Русия

Град Новоросийск се намира в югозападната част на Краснодарския край и е черноморски пристанищен град, разположен в дълбоководния Цемески залив.

Населението на Новороссийск е около 307 хил. души от 108 националности.

Градът е важен транспортен център в Руската федерация - най-голямото пристанище в Русия, базирано на Черно море, включващо пътнически, товарен и танкерен терминал. Новоросийск е център на циментовата промишленост в Южна Русия (с 5 циментови завода), което се определя от наличието на богати находища на висококачествени мергели.

Отличителна черта на Новоросийск, в сравнение с други големи руски градове е фактът, че ръководен фактор на икономиката е транспортната индустрия.

Новоросийск се развива и като черноморски курорт, посещаван от над един милион туристи годишно.

През 1997 г. е подписан Договор за побратимяване между Новоросийск и Варна/.

Официален интернет сайт: http://www.admnvrsk.ru

 

ЮАО, Москва, Русия

Южен административен окръг на Москва е един от 12-те административни окръга на Москва с население от около 1 800 000 души.

През 2001 г. е подписан Протокол за установяване на партньорство и развитие на икономическо, научно-техническо, културно и хуманитарно сътрудничество между Южния административен окръг на град Москва и град Варна.

Официален интернет сайт: www.uao.mos.ru

 

Харков, Украйна

Харков е вторият по големина град в Украйна, административен център на Харковска област, с население от около 2 милиона души. Разположен е в североизточната част на страната и е едно от главните промишлени, културни, образователни и научни средища в Украйна.

През 1995 г. е подписан Договор за дружба и сътрудничество между Варна и Харков в областите градско развитие и планиране, инфраструктура, транспорт, благоустройство, култура и действия при кризисни ситуации.

Официален интернет сайт: http://gromada.kh.ua/

 

Одеса, Украйна

Град Одеса се намира в Югозападна Украйна. Градът е голямо пристанище и културен център с население от около 1 милион души.

През 1992 г. е подписано споразумение за сътрудничество между Варна и Одеса в областта на културата, туризма, образованието и младежките дейности.

Официален интернет сайт: http://omr.gov.ua/en/

 

Киев, Украйна

Киев е столица и най-голям град на Украйна. Разположен е при вливането на река Десна в Днепър и е едно от главните пристанища в страната. Населението на града е около 3 000 000 души.

През 2003 г. е подписан Протокол за сътрудничество между Варна и Печорската районна държавна администрация на гр. Киев, Украйна.

Официален интернет сайт: http://www.city.kharkov.ua/ru/

 

Кобулети, Грузия

Кобулети е град в Аджария, Грузия, разположен на източния бряг на Черно море, на 21 км. северно от Батуми, с население от приблизително 75 000 души.

През 2015 г. е подписан протокол за сътрудничество между Варна и Кобулети в областта на икономиката, транспорта и туризма, градското развитие и инфраструктурата, културата, младежките дейности и спорта, здравеопазването и социалните дейности.

Facebook страница на общината:  https://www.facebook.com/Kobuleti-Municipality-Governance-626881750667468/

 

Сюлеймания, Ирак

Сюлеймания е един от най-големите градове в Иракски Кюрдистан с население от около 900 000 души.

През 2014 г. е подписан Меморандум за сътрудничество между Варна и Провинция Сюлеймания в областта на строителството и благоустрояването, икономиката и туризма, образованието, науката и технологиите, културата, търговските отношения, здравеопазването и социалните дейности, обмена на инженери, архитекти и други специалности.

Официален интернет сайт: http://www.sharawani.com

 

Гянджа, Азербайджан

Гянджа е вторият по площ и третият по население град в Република Азербайджан. Разположен е в Закавказкия регион, като до 1804 година е бил столица на Гянджинското ханство.

През 2016 година е сключен Меморандум за сътрудничество между Гянджа и Варна в областта на младежките политики и дейности.

 

Международни мрежи

Варна развива активно партньорство в рамките на международните мрежи, в които общината членува:

 

EUROCITIES ( http://www.eurocities.eu )

 

Strasbourg Club - Клуб Страсбург

(http://www.en.strasbourg.eu/en/europe-international/european-capital/strasbourg-club )

 

LUCI - Lighting Urban Community International -международна асоциация за градско осветление

( http://www.luciassociation.org )

 

ECAD - European cities against drugs- мрежа от европейски градове срещу дрогата (http://www.ecad.net )

 

EFA - European Festival Association  - Европейска фестивална асоциация

( https://www.efa-aef.eu )

 

RHN - Regions for Health Network (RHN) - Мрежата „Региони за здраве“ към Световната здравна организация

 (http://www.euro.who.int/en/about-us/networks/regions-for-health-network-rhn )

Top