нашите сайтове english

Международни фестивали, организирани от дирекция Култура

Международният музикален фестивал “Варненско лято” e първият  музикален фестивал в България, който е основан през 1926г. във Варна.

Почти преди 100 г. след официалното откриване на Морските бани на Варна през 1926г. – първият  SPA център в морския град,  емблематични личности от тогавашното варненско  общество, между които композиторите Панчо Владигеров и Добри Христов поставят началото на първите в страната  народни музикални тържества, които в последствие се превръщат в най-големия Международен музикален фестивал в България.
Получил национален и международен престиж,  днес фестивалът е представителен форум на българското и световното музикално творчество и изпълнителско изкуство в областта на музиката.

Девизът на първите организатори "да се обединят най-добрите музикални сили на страната" намира своето продължение и развитие в популяризирането на българската музикална култура в програмирането на Фестивала. Редица български произведения са прозвучали за първи път в рамките на "Варненско лято". 

Фестивалът има многожанров характер и включва следните модули:

Основна програма – Симфонична и камерна музика

Международна музикална лятна академия

Музикална лаборатория – Варна

Ренесансова и барокова музика

Опера и балет

Кросоувър – музикално проекти на границата с класиката

Програма Интермецо съвместно с Международния театрален фестивал „Варненско лято“

Цикъл образователни концерти „Варненско лято за деца“

Съпътстваща програма – изложби, филми, конференции и др.

В над 90 годишната история на Фестивала впечатляващо е присъствието на солисти, диригенти, симфонични и камерни оркестри, хорове, оперни ансамбли, балетни състави от цял свят.
Но стремежът на всяка следваща фестивална програма е да представя на сцената на ММФ „Варненско лято“ заедно с утвърдените  имена от световната музикална култура и млади артисти – бъдещи звезди. 
През 1987 г. Фестивалът е приет в Европейската фестивална асоциация със седалище Женева. В наши дни ЕФА е една от значимите неправителствени организации,  работеща на Европейско ниво в Брюксел по отношение на културните политики на стария континент, която удостоява два поредни пъти  ММФ „Варненско лято“ с престижния лейбъл за европейско фестивално качество за годините от 2015 до 2018.


Международният майски хоров конкурс

От 1982 г. конкурсът носи името на изтъкнатия български композитор Георги Димитров – основател на съвременната българска хорова школа.

От 1989 г. Международният майски хоров конкурс е член на организационния комитет на Международния конкурс „Grand Prix Europe“, който се провежда последователно в Арецо (Италия), Дебрецен (Унгария), Тур (Франция), Марибор (Словения), Варна (България) и Толоса (Испания).

Шестте горепосочени хорови конкурса са едни от най-престижните в Европа и се ползват с авторитет благодарение на дългогодишните си традиции, добра организация и високо художествено ниво. 

 

Международният фолклорен фестивал – Варна

Международният фолклорен фестивал – Варна е учреден през 1992 г. по инициатива на Община Варна. В почти 30 годишната му история досега в издания на фестивала са взели участие 150 фолклорни ансамбъли или над 10000 участници от 50 държави на Европа, Азия, Африка и Америка, както и още 56 любителски и професионални фолклорни ансамбли от страната, между които ”, ДАНПТ “Пирин”, ДАНПТ Филип Кутев “ ДАНПТ Тракия”, АНПТ “Загоре” и АНПТ “Странджа”.

Основни организатори на Фестивала са Община Варна и Дружество на хореографите – Варна.

Фестивалът се провежда всяка година в началото на месец август под мотото „Заедно днес и завинаги  да останем приятели“.

Освен фестивалните вечери  на сцена Летен театър, традиционно  програмата на  МФФ-Варна  включва  концерти, които се провеждат на откритите  сцени във варненския район  „Владислав Варненчик“, в курортните  комплекси „Златни пясъци“ и „Св. св. Константин и Елена“,  както и съпътстващи  прояви на сцена „Раковина“  - „Среща на нациите“  и  пъстроцветно  дефиле на артистите от гостуващите  фолклорни ансамбли  в централната част на града. 

 

    Top