нашите сайтове english

Руси Матеев

Поредният кмет на Варна, Руси Матеев е роден през 1855г. в Търговище. След Освобождението се преселва във Варна. Тук се занимава с търговия на зърнени храни. Той продължава благоустройствената политика на своите предшественици - застилане на улиците с каменна настилка, определяне места за площадите, изграждане на чешми в Морската градина и новите квартали, подобряване на водоснабд., засаждане на дръвчета по централните улици и др.

През този период Варна вече осезателно е променена. Въжделенията на Михаил Колони, градът да стане лятна столица започва да се реализира при неговия приемник. Руси Матеев е горещ привърженик на Ст. Стамболов. По негово настояване, през март 1893г. Общинският съвет взема решение за "провъзгласяване на г-н Ст.Стамболов за почетен гражданин на Варна и го моли да приеме дар от общината едно празно място край морето".

Особено внимание Руси Матеев обръща на устройството на Морската градина. Във връзка с доклада на д-р Басановичюс за развитието на Варна, изнесен пред общинските съветници през март 1902г. се взема решение за разширяване на градината, построяване на павилион за музика, отреждане на терен за тенис и др. Доколкото позволяват финансовите възможности, Общинският съвет заделя средства и за подпомагане на училищата и за строеж на нови.

Въпреки краткото си кметуване, Руси Матеев продължава традициите за решаване на гражданските дела в интерес на варненци. Умира на 3 април 1926г.

Top