нашите сайтове english

Официален сайт на община Варна

Свързани файлове

Скулпторът Живко Дончев получи голямата награда „Варна“ за цялостно творчество и високи постижения в областта на пластичното и изящното изкуство, както и за подчертания му принос в естетизацията на Варна. Още 16 индивидуални и 14 колективни награди „Варна“ за ярки постижения в сферите на културата, науката и образованието бяха връчени на официална церемония днес от кмета Иван Портних и председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов. Двамата отправиха поздравления към отличените. Наградите се връчват традиционно в навечерието на 24-ти май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Номинациите за наградите се правят от граждани, сдружения, неправителствени организации, колективи, които преминават през обществено обсъждане и се приемат от Общински съвет - Варна.
 
Носителите на награда „Варна“ по категории:

Голяма награда „Варна” – Живко Дончев
І. Литература – Няма номинации.
ІІ. Изобразителни изкуства
Мария Зафиркова – за нейна мащабна ретроспективна изложба, представяща живопис, графика, рисунки, инсталации
Екипът на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна – за успешно осъществения художествен форум „Изкуството като противодействие“
ІІІ. Театър
Балена Ланджева – за силното актьорско присъствие и завладяващото изпълнение на ролята на Алиса в мюзикъла „Алиса в огледалния свят“ – 2022 г.
Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна – за ярката интерпретация на комедията „Клетка за пеперуди“
ІV. Музика – Няма номинации.
V. Опера
Екипът на Държавна опера-Варна – за високите художествени постижения на балетната трупа в новите хореографски редакции на „Копелия“, „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и „Жизел“ с успех на три континента
VІ. Танц – Няма номинации.
VІІ. Кино
Екипът на Регионален телевизионен център – Варна (документално кино) – за документалния филм „По стъпките на основателите. Заветът на братя Шкорпил“, посветен на 120 г. от създаването на Варненското археологическо дружество и опазването на културно-историческата памет на Варна
VІІІ. Архитектура
Екипът на архитектурно студио „STARH“ – за приноса му в популяризирането на съвременната архитектура на Варна на национално и международно ниво с реализираните през 2022 година сгради: Umani Hotel, Eos, Aquahouse Hotel&SPA.
IХ. Журналистика
Даниела Стойнова – за обществено значимата и ползотворна за варненци и институциите на Варна журналистическа работа чрез авторското радиопредаване “В ефир сте” по БНР-Радио Варна и кореспондентска дейност по програма „Хоризонт“ на БНР.
Румен Сарандев – за професионалната му работа на терен, отразяваща актуални обществени събития, вкл. бежанската вълна през 2022 г в Украйна, и за участието му в колективната изложба на варненските фоторепортери с нерепортажни фотоси Alter Ego („Другото Аз”)

Носители на награда „Варна“ в системата на предучилищното и училищното образование:

І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка
Милица Иванова – ученичка от 12. клас в Първа езикова гимназия, носител на многобройни първи и втори места в престижни международни и национални програми. Четирикратен стипендиант на МОН по „Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби“.
Маргулан Исмолдаев – ученик от 12. клас в МГ „Д-р Петър Берон“, завоювал първо място с най-висок възможен резултат на Международната олимпиада по астрономия. Носител на десетки златни, сребърни и бронзови медали за физика, астрономия и астрофизика на национално и международно ниво.
ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка
Васил Тодоров – ученик от 11. клас в СУ „Георги Бенковски“ – национален състезател по кикбокс, извоювал ІІІ място на Световното първенство през 2022 година.
ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование
Елица Стоянова – главен учител в Частно езиково училище и детска градина „Малкият принц“, отличена с престижната „Почетна грамота за цялостни постижения в преподавателската дейност“ от Българската асоциация на частните училища за 2022 година. Нейни ученици са носители на отличия от престижни състезания и турнири.
ІV. „Учител на годината” в областта на обслужващите звена – няма номинации.
V. „Учител на годината” в областта на основното образование
Иванка Петрова – старши учител по география и икономика в ОУ „Петко Рачев Славейков“ – Варна – учениците й са с многобройни отличия и ежегодни класирания на призови места на Олимпиадата по география и икономика, както и на географските фестивали.
Бистра Димитрова – старши учител, начален етап в ОУ „Захари Стоянов“ – проявява своя професионализъм в работата си с децата в множество училищни, национални и международни проекти, конкурси и инициативи, където учениците й традиционно печелят призови места и отличия.
VI. „Учител на годината” в областта на средното образование
Юлия Димитрова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Д-р Петър Берон“ – чрез дългогодишната си работа и висок професионализъм е допринесла за много върхови постижения на своите ученици в областта на състезателната информатика.
VII. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка
Красимир Кирилов – учител по кикбокс в СУ „Георги Бенковски“ – изявен професионалист с доказан принос в развитието на спорта.
VIII. „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование
Детска градина № 40 „Детски свят“ с директор Ваня Димитрова – мисията на детското заведение е да приобщи децата със специални образователни потребности. Има реализиран авторски благотворителен спектакъл „Приказка за доброто“ в подкрепа на хората със синдром на Даун и ред други участия в национални и международни проекти.
Детска градина № 14 „Дружба“ с директор Елена Гаданчева – високо отличена от Държавната агенция за закрила на детето с плакет „Аз гарантирам щастливо детство“, с грамота от Президентството на Република България и с редица други престижни награди. Успешно утвърждава своя нов имидж на иновативна детска градина, със STEM среда, с клуб „Родители“, въвела медиацията за справяне с конфликти, работеща по многобройни национални и международни програми.
ІХ. „Колектив на годината” в областта на основното образование
ОУ „Панайот Волов“ с директор Йорданка Маринова – участва в редица национални и международни проекти, внедряващи иновативни модели на педагогическо взаимодействие. Колегията е носител на над 10 награди от престижни форуми, а отличията на нейните възпитаници са многобройни.
Х. „Колектив на годината” в областта на средно училищно образование
СУ „Климент Охридски“ с директор Петко Петков – постоянството във високите резултати на учениците са аргументи, свидетелстващи за високото качество на образователно-възпитателния процес в училището и последващата успешна реализация на младите хора. Учениците имат множество призови места на национални и международни състезания
ХІ. „Колектив на годината“ в областта на центровете за подкрепа за личностно развитие
ЦПЛР – Общински детски комплекс – Варна с директор Монка Николова – екипът чрез своя професионализъм е превърнал центъра в най-престижната институция за работа с деца и ученици в свободното им време. Многобройни са партньорствата и участията на колегията в национални и международни изяви, с обществени и училищни екипи, както и в градски събития и чествания.

Носителите на награда „Варна“ в сферата на науката и висшето образование са:

I. Хуманитарни Науки
Индивидуална награда: Проф. д-р Златислав Стоянов, дмн – за цялостен принос в образователната, научноизследователската и обществена дейност в сферата на медицината, физиологичните и хуманитарни науки и здравеопазването.
Колективна награда: Медицински колеж към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна с ректор проф. д-р Валентин Игнатов, дм – във връзка с 80-годишния юбилей и за изключителен принос в обучението и създаването на специалисти в областта на здравеопазването и здравните грижи.
II. Природни науки
Индивидуална награда: Капитан I ранг доц. д-р Недко Димитров – за издадената му монография „Управление на риска за сигурността в Центъра за компетентност КВАЗАР“.
Колективна награда: Научен колектив с ръководител доц. д-р Елица Петрова-Павлова – за изпълнението на проект „Насърчаване на технологичните иновации в мониторинга и моделирането на околната среда за оценка на рибни и нерибни ресурси“.
III. Обществени науки
Индивидуална награда: Проф. д-р Евгени Станимиров – за изключителен принос в научните изследвания и развитието на университетското образование и неговите перспективи. За издадените му книги „Многомерна стратегия за вашия бизнес” и „Белите петна в бизнеса“.
Колективна награда: Авторски колектив с ръководител проф. д-р Стоян Маринов – за монографичния труд на тема „Мониторинг на устойчивото развитие на морска туристическа дестинация“, публикуван на английски език в издателство Кеймбридж – Великобритания.
IV. Технически науки
Индивидуална награда: проф. д-р инж. Тодор Ганчев – за ключовата му роля при създаването на нови специалности в областта на изкуствения интелект, по които Технически университет – Варна обучава инженерни кадри за регионалната индустрия.
Колективна награда: творчески колектив с ръководител флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – за изпълнение на проект „Научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ – уникална научна платформа за изследване на световния океан“.

Категории

Top