нашите сайтове english

Официален сайт на община Варна

ПО ПРОЕКТ ЧУЖДЕСТРАННИ УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ГОСТУВАХА НА ВАРНЕНСКО УЧИЛИЩЕ

 

Осемнадесет ученици на възраст от 12 до 14 години и шест учители от Литва, Полша и Турция гостуваха в СУ „Гео Милев“-Варна. Визитата е организирана по проекта “Различни страни, еднакви ценности“ по програма „Еразъм+“.  Основната цел е учениците да осъзнаят, че в европейското културно пространство ценностите са универсални. Като опознават  други страни, култури и традиции,  те по-лесно разбират своето общество и култура и мястото им в глобалния свят.

Гостите бяха посрещнати от домакините по традиция с хляб и сол, както и със специално подготвен концерт, в който прозвучаха песни и музикални ритми на страните партньори. По време на престоя са проведени игри за опознаване на децата, творческа работилница,  свързана с българския фолклор и танци. Разделени в смесени екипи  и с помощта на техните връстници от СУ “Гео Милев“, чуждестранните гости са опознали Варна. По предварително определен маршрут са търсили  и научавали факти за   забележителностите в града. Те са посетили Археологическия музей, след което в учебния музей са създали свои реликварии по подобие на откритите в руините на църквата в местността Джанавара.

Като част от работната програма са организирани и обиколка на двореца, ботаническата градина и килийното училище в Балчик, посещение в Делфинариума, традиционни спортни игри, презентации по теми, свързани с проекта. В последния ден учениците  заедно са представили това, което според тях ги обединява, и са нарисували своето послание. Партньорите от Италия са се присъединил към срещите онлайн.

Следващите срещи по проекта „Различни страни, еднакви ценности“ са през април и май в Полша и Литва.

Категории

Top