нашите сайтове english

Официален сайт на община Варна

ОИЦ-ВАРНА БЕ ДОМАКИН НА СЪБИТИЕ ПО ПРОЕКТ ПО СОП „ЧЕРНОМОРСКИ БАСЕЙН“ 2014-2020

 Областният информационен център-Варна бе домакин на пресконференция по проекта „КРЕАТИВНИ ЦЕНТРОВЕ/Развитие на културата и творческите  индустрии в Черноморския басейн“. Той се финансира от Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020“ и се изпълнява от Община Бяла в партньорство с Община Чекмекьой (Република Турция), Украинска асоциация на центровете в помощ на бизнеса (Украйна), Община Констанца (Румъния), Община Кавала (Гърция). Бюджетът по проекта, предвиден за Община Бяла, е 173 646, 24 евро.

Целта на „CREA CENTERS“ е да се създаде безплатна среда за работа и творчество на дизайнери, предприемачи, учени и артисти от различни дисциплини, работещи в областта на културните и творческите индустрии в Черноморския басейн. Идеята е креативни хора от различни сфери да се съберат на едно място, да обменят опит и да съчетават уменията си в общи продукти. По този начин ще се улесни трансферът на знания и технологии и ще се развие сътрудничество с потенциални инвеститори и клиенти.

Съвместното работно пространство на Бяла ще се помещава в сграда на централния площад в града, обяви кметът на общината инж. Пеньо Ненов. Тя е разделена на две части с обща площ от 374 м2 и се състои от три помещения, всяко с отделен вход. Ще бъде закупено и оборудване за функциониране на фото и кино ателие, музикално ателие, лаборатория за индустриален дизайн и 3D моделиране, шивашко ателие, конферентна зала и др. Предвижда се отделните офиси да бъдат снабдени с принтери, широкоекранен телевизор, компютри, камери, дрон, машини за щамповане, прожекционни апарати, музикални инструменти, озвучителна и друга техника.

Една от важните дейности по проекта е организирането на събития и безплатни обучения за творци и младежи. Новите творчески ателиета ще са достъпни и ще могат да се използват свободно. Целевата група ще бъде съставена от 60 души, като всеки желаещ да използва споделеното пространство може да попълни формуляр на сайта на Община Бяла. След оценка ще бъдат селектирани най-добрите концепции. Онлайн формата за участие ще бъде отворена за заявки постоянно. Достъп до креативните центрове ще имат и летовници, които имат желание да реализират свои идеи по време на престоя си в Бяла. Интерес към тях вече са проявили организации на дигиталните номади.

Част от реализираните приходи от творците ще се инвестират в издръжката на споделения офис.

Категории

Top