нашите сайтове english

Официален сайт на община Варна

Свързани файлове

През 2023 година Община Варна е изправена пред много предизвикателства и гражданите трябва да знаят какви са те. Освен икономическата криза, галопиращата инфлация и политическите атаки срещу бюджета на града, за първи път няма нов национален бюджет!

Тази година общините ще работят по разчети на приходи и разходи по инструкция на Министерството на финансите! А тези разчети ще се формират на базата на бюджет 2022, който беше деформиран - от една страна заради лъжите, че ще има 100% компенсации на енергоносителите, което не се случи, а от друга страна - от скока на цените, което доведе до повишаване на разходите.

Това съобщи кметът на Варна Иван Портних на среща с журналисти днес.

„Тази „прекрасна“ картина се допълва от „бонусите“, които Варна получава вече трета година: Не са отворени важни оперативни програми, което означава, че ние вече трета година не можем да кандидатстваме за европейско финансиране.

Националният план за възстановяване тепърва „прохожда“. А третият „бонус“ е рискът от второ „осакатяване“ на общинския бюджет. Първият опит бе на Благомир Коцев от Промяната, настоящ кандидат-депутат от ППДБ, който в качеството си на областен управител, блокирана за една година част от бюджета на Варна в съда.

Преди седмица Административният съд категорично отхвърли това оспорване като неоснователно. Ако последва втора подобна атака, това ще означава само едно, че някой упорито иска да спре развитието на Варна“, заяви кметът.

Категории

Top