нашите сайтове english

Официален сайт на община Варна

Свързани файлове

Варна и Вилнюс, столицата на Литва, ще работят по съвместни проекти в сферите на образованието, културата и спорта. Това решение обедини кметовете на двата града - Иван Портних и Ремигиюс Шимашюс, по време на онлайн среща, която бе проведена днес по инициатива на литовския кмет.

Повод за разговорите бе честването на 170 години от рождението на  д-р Йонас Басанавичюс, лекар, учен и общественик, прекарал част от живота си във Варна.

„Благодаря сърдечно за топлите поздрави и за изпратената пластика на големия учен и общественик, която ще бъде част от експозицията на Музея за нова история на Варна, където се пазят най-важните моменти от историята на града ни. Делото на д-р Басанавичюс трябва да се помни от нашите потомци", заяви по време на срещата кметът Иван Портних. Той припомни, че през 2018 година, заедно с тогавашния посланик на Литва Н. Пр. Арвидас Поциус, и почетния консул г-н Рачо Рибаров, бе открита паметна плоча на д-р Басанавичюс, монтирана върху къщата, в която той е живял по време на престоя си във Варна. „Тогава заедно отбелязахме и 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Литва, както и 135 години от основаването на Варненското медицинско дружество – първото в България, за което огромен принос има именно д-р Басанавичюс“, допълни Иван Портних.

Кметът на Вилнюс Ремигиюс Шимашюс благодари на колегата си и на варненци за доброто отношение, което имат към личността на д-р Басанавичюс! Той посочи, че ще работи за популяризирането на Варна като туристическа дестинация сред жителите на Вилнюс, както и за задълбочаване на двустранното сътрудничество.

Категории

Top