нашите сайтове english

Никола Димитров

Никола ДимитровНикола Димитров е дългогодишен помощник-кмет на Варна. Роден е на 18 септември 1890г. в с.Шестово-Костурско. Учи в Балчик и Русе, а след това агрономство в Германия.

След завършване на висшето си образование се завръща в България. Участва в Балканската и Междусъюзническата война. Скоро след това той се установява във Варна. Съмишленик е на Ал.Стамболийски, член е на местната организация на БЗНС.

Никола Димитров е назначен за кмет за времето от 23 юни 1943г. до 26 януари 1944г. Дейността му като помощник-кмет и кмет на Варна е свързана с благоустройството и развитието на града като курортно средище. Дълги години той работи в екипа на Янко Мустаков и съдейства за осъществяване на съвместните им идеи. Никола Димитров споделя пред общинските съветници и варненци: "Една от първите ни грижи е да шосираме всички напречни улици. Един град като Варна трябва да има чисти и добре устроени улици, особено в центъра…Крайните квартали се нуждаят на първо време от достатъчно осветление, от вода, бордюри и пр. И ако не всичко, то поне част от него ние имаме амбицията да им дадем".

Никола Димитров има значителен принос за построяването на водопровода "Батовата - Варна", на термичната електрическа централа, за изграждането на общински омнибусен транспорт. Той подпомага уреждането на селскостопанските събори и промишлените изложби. Участва в комитета за построяване на музея "Владислав Варненчик", председател е на българо-полското дружество във Варна.

Признание за приноса на Никола Димитров по благоустрояването на Варна е награждаването му с Орден за граждански заслуги. Умира на 8 януари 1986г.

От м януари 1944г. до септември с.г. за кмет на Варна е назначен Петър Стоянов, заемал длъжността и в периода 1923 - 1927г. От м.септември 1944г. в страната се установява друга политическа и икономическа система. Променя се и механизма на упражняване на местната власт.

Top