нашите сайтове english

Панайот Панайотов

Панайот Панайотов

След като Асен Брусев си подава оставката, по негово предложение общинските съветници избират за кмет г-н Панайот Панайотов. Той заема кметската длъжност за времето от август 1933г. до май 1934г. Панайот Панайотов е роден през 1883г. в Елена, в семейство на търговец.  Притежава качества на упорит, честен и с високо чувство за отговорност общественик. Тези черти от характера му се имат предвид, когато общинските съветници го избират за кмет. Със своите добродетели и принципни позиции, той бързо печели симпатиите на всеки човек , който макар и само веднаж се е срещал с него.

Както често се случва в последните години и Панайот Панайотов кметува много кратко време. Той може само да продължи започнатото от предишните управи. На заседанията на общинския съвет се одобряват десетки търгове за строеж и ремонт на общински обекти. Вземат се решения за отпускане на 100хил.лв. на комисарството по прехраната, които ще служат за оборотен капитал, предоставят се 10дка място от района на общинския лозов разсадник на Българската Земеделска банка, за построяване на модерна винарска изба. Най-често разглежданите проблеми от общинските съветници са свързани с безработицата, жилищните нужди на бедното население, водоснабдяването и електрифицирането на крайните квартали. През 1934г. се полага и основния камък на сградата на безплатните ученически трапезарии. Завършва строежа на училище в бежански квартал, намиращ се зад Държавната болница.

По идея на кмета се провежда конференция с представители на учреждения и кооперации имащи връзка с курорта, с варненските народни представители, общинските съветници и пр. По повод "размяна на мисли по повдигане и развитие на курорта. Целта е /според кмета/ да се види какво още да се направи за подобрение на курортното дело и за привличане на повече летовници".

Изграждането на сграда за библиотека във Варна също занимава кмета.

След преврата на 19 май 1934г. Общинските съвети като изборни органи са ликвидирани. Кметовете се назначават. Общински избори се провеждат едва през 1937г.

Top