нашите сайтове english

Първан Бянов

Първан БяновСлед бламирането на Никола Попов в Общинския съвет, Демократическият сговор продължава да управлява до началото на 1932г. чрез смяна на кмета. За такъв е избран на 11 април 1930г.

Първан Бянов, адвокат по професия. Още в първите дни в едно свое обръщение към общинските съветници, той казва: "Ако Варна иска да върви по пътя на модерните европейски градове, ще трябва да последва примера им - чрез дългосрочни заеми да изгради своето благоустройство." През неговия мандат почти се завършва регулирането на улиците в старата част на града. Изработват се дворните регулации по плана на кв."Сев-Севмес" и Пекаревия. Изграждат се мостове за свързване на отделни части в града и извън него. Общината сключва заем за строеж на жилища. Увеличава средствата за подпомагане на бедни и болни граждани.

Без да се пренебрегва търговията и индустрията и сегашният кмет счита, че трябва да се работи за модернизацията на курорта: създаване на развлечения за чужденците, нови подобрения в Морската градина, поддържане чистотата на града, подобряване качеството на услугите. Първан Бянов успява да издейства известни облегчения за летния сезон, като например пускането на 6-7 увеселителни влакове с 50% намаление. От 1931г. започва по-активно залесяване на околностите на Варна.

Въпреки че постъпленията в общината намаляват поради общата стопанска криза, завършено е строителството на у-щето в Дамянова махала и училище "Цар Симеон". Водят се преговори за отпускане на кредит за изграждане на училищна сграда в Добруджанския квартал. През кметуването на Първан Бянов завършват основните строителни работи по театралната сграда. За това помага и утвърдения от Популярната банка заем от 4 000 000лв.

От 1926г. във Варна по инициатива на Културно-просветното читалищно дружество се уреждат Първите български народни музикални тържества. През 1930г. тяхната реализация става чрез Общината.

Първан Бянов заема кметската длъжност до провеждане на общинските избори и избирането на нов кмет през м.март 1932г. След това той отново упражнява адвокатската си професия.

Top