нашите сайтове english

X КУЛТУРА И ДУХОВНО РАЗВИТИЕ - Продължение

 

Във Варна се проведе плувният маратон "Варна Галата", а на 31 август, Дордрехт бе домакин на градския плувен маратон, посветен на каузата за борба с рака. Двама плувци от Дордрехт участваха в плувния маратон Варна-Галата с благотворителна кауза за подпомагане на една от къщите за деца с увреждания в Тополи, управлявана от ЦНСТ във Варна. Двама варненци участваха благотворително на плувния маратон в Дордрехт,  който се състоя на 31.08.2019 г.  като част от кампанията за набиране на средства за борбата срещу рака.

През 2021 Варна и Дордрехт (Нидерландия) отбелязаха 20 години партньорски отношения с редица инициативи. Великолепните холандски лалета, символично представящи цветовете на българското знаме, разцъфнаха в градините на Варна, а холандските ни приятели се насладиха на изискания аромат на уникалната маслодайна роза Дамасцена, дарена от Община Варна.

През месец април всяко новородено бебе в нидерландския град получи талисман с надпис „20 години Варна-Дордрехт“, а през юни в двата града се проведоха тематични концерти, част от проекта „The Voyager“, организиран от Bachfestival Дордрехт, ММФ „Варненско лято“, Фондация Дордрехт-Варна, Община Варна, Popcentrale Дордрехт, UBeat, Община Дордрехт и Агенция Silver Lining. Шоуто във Варна беше с участието на световноизвестния DJ Robert Nickson, който миксира български фолклор и електронна музика. Предварителен конкурс определи DJ от Варна, който да участва в проявата със своя електронна версия на песента „Излел е Дельо хайдутин“. Концертът в Дордрехт обедини съвременна музика с творби на Йохан Себастиан Бах.

През 2022 година Дордрехт се включи в 82-рото издание на маратона Галата – Варна, а най-бързите мъж и жена от Варна спечелиха билет за Дордрехт, както и възможност за участие в изданието на Swim to Fight Cancer Dordrecht през 2023 г. В навечерието на маратона фондацията „Дордрехт – Варна” организира благотворителна инициатива „Плуване с кауза за Украйна” и събра над 5000 Е в подкрепа на побратимения на Варна град Харков.

През март 2023 година във Варна се проведе приятелски шахматен турнир между шахматните клубове на побратимените градове Варна и Дордрехт, който завърши с победа за варненските шахматисти. Всички участници получиха почетни грамоти, а за победителите имаше купи. Шахматистите премериха сили в приятелска среща на 17 дъски в два кръга. Сред участниците бяха международните майстори на спорта Марк Тимерманс от Дордрехт и Лъчезар Йорданов от Варна. От общо 34 шахматисти трима са с международно звание IM и трима с FM. Шахматният клуб на Дордрехт има 135 годишна история и това е третият му приятелски турнир с побратимен град. Преди 8 години шахматният клуб на Дордрехт се е изправил срещу този на Хейстингс, Великобритания, а преди 5 години шахматистите са играли срещу Реклингхаузен, Германия.

През април 2023 година Нидерландска делегация от 14 студенти, преподаватели и административни ръководители в сферата на предучилищното и началното образование посетиха Варна и се запознаха със структурата и организацията на  образователния процес. Двата града имат намерение за продължаване на ползотворното сътрудничество в сферата на образованието като обменят и прилагат добри практики и в бъдеще.

През юни 2023 г. делегация от училищни директори и експерти в сферата на образованието от Община Варна посети Дордрехт, за да се запознае с добрите практики и организацията на учебния процес в Нидерландия. Варненските експерти посетиха Фабриката за устойчиво развитие, няколко различни училища и образователни институции.

През август 2023 победителите от категории жени и мъже от маратон Варна-Галата, които бяха наградени от Дордрехт по време на миналогодишния маратон отново участваха в благотворителния плувен маратон в Дордрехт.

Посещението на официална делегация от гр. Нинбо, водена от зам.-генералния секретар на Общинското народно правителство на гр.Нинбо г-н Ян Вай Гуо и представители на търговски и икономически бюра. Теми на срещата: засилване на двустранните търговски връзки и бизнес контакти, и икономическото сътрудничество с приоритет туризъм, ИКТ, високи технологии, пристанищна дейност, изграждане на големи инфраструктурни обекти); стимулиране на културния обмен (между библиотеки, съвместни концерти, културни инициативи); образователен обмен между ученици и студенти.

Провеждане на юбилеен симфоничен концерт по повод 15 години от установяване на побратимени отношения между двата Варна и Нинбо, който се проведе на 24 юни 2019г. в град Нинбо. Концертът, който се проведе в  Ningbo Grand Theatre бе с участието на двама солисти на Държавна опера-Варна Илина Михайлова и Пламен Димитров, изпълнители и Симфоничния оркестър на Нинбо. Програмата включваше произведения на Щарл Гуно, Жорж Бизе, Джоакино Антонио Росини, Джузепе Верди, Liu Chi, Wu Zuqiang Du Mingxin, Chen Gang и He Zhanhao. Кметът Портних изпрати официален поздравителен адрес по повод юбилея.

Спортно състезание, организирано в Морската градина на Варна от Китайския културен център в партньорство с Община Варна и iRun. Събитието бе посветено на 15-годишнината от побратимяването между Варна и Нинбо. Съпътстваща културна програма с демонстрации на бойни изкуства, традиционни облекла, музикални инструменти; работилница за китайски йероглифи. (2019)

Участие в организацията на посещение на делегация от Нинбо в областта на спорта във Варна, включваща посещения на различни спортни съоръжения в града, спортни зали тенис кортове, басейни и срещи с експерти в областта (2019).

Община Варна се включи във Форум на кметовете  2021 на тема „Ръка за ръка в борбата с пандемията и насърчаване на развитието" в рамките на традиционната инициатива КНР-ЦИЕ. Представена бе презентация с фокус върху следните теми: предизвикателствата пред Варна, свързани с Ковид 19, решения и мерки за справяне последиците от пандемията, превенция и опазване на общественото здраве, информационни кампании за ползите от ваксинацията, участие на доброволци и съпричастността на гражданите (2019).

Община Варна се включи в уебинар на Нинбо на тема „Цифрово възпроизвеждане на изкуството и културното наследство“, в контекста на 50-годишнината от подписването на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Във връзка с покана от Нинбо до Варна за участие в международна конференция на тема „5-тия Морски салон Пътя на коприната. Глобални пазарни тенденции и перспективи за контейнерни превози“, координация на участието на Тихомир Тодоров, председател на Борда на директорите на Пристанище Варна, който направи презентация в панела „Kонтейнерни превози, услуги за управление на веригата за доставки, практики за намаляване на емисиите.

По покана от Нинбо, организиране участието на Варна във Форум на местните градове в рамките на инициативата Китай-ЦИЕ, China-CEEC Local Cities Forum, 16.12.2022. Подготовка и изнасяне на презентация с фокус ключова роля на Варна в национален и наднационален аспект в областта на образованието, ИКТ и морската индустрия, туризма, културата и младежта. Варна сподели своята концепция за развиване на активни международни връзки по линия на побратимяването и в рамките на партньорства по европейски проекти и мрежи за сътрудничество на градове, което гарантира по-добра видимост на града и допринася за полезния обмен на интелигентни и ефективни решения за градско развитие, нови възможности и по-благоприятна среда за здравословен и устойчив начин на живот.

Изложбата „Златото на Варна“ бе гост в Музея за култура и история на Рощок. Организацията стана факт благодарение на активната подкрепа от отдел „Протокол и международно сътрудничество“ към дирекция „Канцелария на кмета“.

Изложбата бе посетена от над 10 000 души до началото на март 2019г.Изпратени рекламни материали за Варна с цел промоция на града и на побратимените отношения между Варна и Рощок в рамките на Денят на Отворените врати, който община Рощок организира през април 2019.

Организиране участието на кмета на Варна в пресконференция на международния проект АБОРА, проведена в РИМ Варна и връчено Писмо за подкрепа от кмета на д-р Доминик Гьорлиц. Проектът е свързан с популяризиране на търговските връзки на древните цивилизации в района на Черно море и Източното Средиземноморие. Тръстиковата лодка/кораб ще се строи в Белослав, старта на експедицията ще бъде от пристанище Варна км юни; материали и строители на лодки от Боливия ще пристигнат във Варна в началото на май.

Участие на Варна в серията от четири уебинара в рамките на инициативата на град Рощок „Устойчиви и зелени градове“ по темите: трансформация към велосипедни градове, осигуряване на безплатен и дигитален обществен транспорт, център без автомобили, електрическа мобилност. Изготвяне на презентация на Варна „Varna e-mobility approach” по темата за електромобилността.

Организиране на участието на Варна в онлайн международна среща на тема „Приобщаващи градове и райони“ по покана на град Рощок. Целта на срещата бе обмен на информация и добри практики за приобщаване на местните общности в създаването на по-привлекателна среда за живеене и развитие и за устойчиво развитие на градските райони. Участие на кмета на Район „Владислав Варненчик“, който представи една от емблематичните за района инициативи за превръщането на междублоковите градинки в по-красива градска среща с ангажирането на местните общности, конкурса “Пъстро и създадено с любов“.

Обмен с Турку, Финландия, относно мерките за справяне с Ковид 19.

Участие в организацията на съвместна програма, посветена на 60- годишнината от побратимяването на Варна и Турку - класически концерт и посещение на официална делегация от побратимения град във Варна.

Участие в двустранна онлайн срещана тема „Туризъм и развитие на сектора след Ковид пандемията“ с представители на отделите по туризъм и международни отношения от побратимените градове Варна и Кейптаун, ЮАР, инициирана от кмета на побратимения южноафрикански град г-н Дан Плато (2021г.) Презентиране на туристическите предимства и забележителности на морската столица и местни решения за справяне с предизвикателства пред сектора, свързани с пандемията от Ковид 19.

Във връзка с желание за обмен на информация по повод реализацията на Програмата за устойчивост на град Кейптаун, участие в изготвянето и превод на добрите практики на Община Варна и програми в сферата на здравеопазването, социалното подпомагане и  превенция.

Активно сътрудничество с между отделите по международно сътрудничество от Варна и от украинските градове Одеса и Болград във връзка с предоставяне на хуманитарна помощ и съдействие при първите дни от евакуацията в България на над 300 украински граждани.

Оказване на съдействие на място и помощ при настаняването на бежанците във Варна. Преведени листовки в помощ на пристигащите украинци, бягащи от войната.

Преводи и подкрепа при организацията на трите международни образователни форума, организиран от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Преведени видеопоздравления от кметовете на побратимените градове по случай празнуването на 100-годишнината на Варна като курортен град.

В периода 2019- до август 2023 г. в информационния сайта Live.Varna.bg са публикувани 3224 броя прессъобщения - с визуализации, които могат да се ползват безплатно от ползвателите.

Подготвена и предоставена до медиите е сервизна информация с над 256 съобщения.
Екипът на дирекция „Канцелария на кмета“ е инициатор на кампанията "Всеки за всички“, която бе реализирана по време на ковид кризата. Публикувани бяха поредица от материали, които имаха за цел да представят хора, които работят, помагат, даряват, обучават по време на пандемията.

Организирана бе инициативата „Споделени книги“ – ежегодно дарение от кмета на Варна на ценни книги, получени от официални гости на Община Варна, на Регионалната библиотека „П. Славейков

Организиране на конкурса „Да украсим Варна за Коледа“ за най-красива коледна украса на обществена или жилищна сграда, фасади, тераси, дворове, междублокови пространства, търговски помещения. За четири години кампанията се разрасна и през 2022 година отбеляза рекорден брой участници, с подкрепа на над 22 000 души, които гласуваха в различните рубрики във фейсбук страницата на общината.

Организиране на кампанията „Столетниците на Варна“ – изпращане на коледни послания и подаръци от кмета до най-възрастните граждани на Варна.

Организирана на кампания сред служителите на общината за събиране на помощи и транспортирането им до българската общност в Болград, Украйна.

Оказано бе съдействие за популяризиране на кампании на други общински структури -  за събиране на опасни отпадъци от домакинствата, кампанията „Да изчистим България заедно“, Европейска седмица на спорта, Нощ на музеите, кампания „Здраве“ - профилактични здравни програми на Община Варна, кампании за безплатно изследване на кръвната захар, за борба с инсулта и други.

Във фен страницата във Facebook - live.varna, регистрираните последователи са 19 000. При популяризирането на дейността на Община Варна не се използват платени публикации в социалните мрежи.

    Top