нашите сайтове english

X КУЛТУРА И ДУХОВНО РАЗВИТИЕ

Национални и градски празници и чествания

През периода 2019 – 2023 г., включените в културния календар на Община Варна събития, пряко организирани от отдел „Градски празници и чествания“ увеличаваха своя брой (вече повече от 40) и своето качество. Това е резултат на последователната културна политика през последните пет години вследствие, на която бяха усвоени нови градски пространства и значително увеличен мащабът на наличните традиционни прояви. Обогатяването на събитийния календар с нови прояви, създаването на  предпоставки за организиране на големи концерти пред многохилядна публика доведе до по-голяма видимост и посещаемост на културните събития във Варна.

2019

Освен бележити национални и градски дати и годишнини бяха включени Варненският карнавал, Дните на България, събитие което се провежда през септември в периода между двата национални празника – 6 и 22 септември. Неговият замисъл е чрез събития с патриотична насоченост да се повдига духа и да се съхраняват българщината.

През 2019г. са проведени фолклорни концерти с участието на ансамбли от Централна и Североизточна България, концерт на оркестрите за народна музика от Варна, на  Сборния духов оркестър „Север“ с вечните хорà на Дико Илиев и др.

2020 г.

Бяха проведени планираните събития до средата на март, когато бе обявена извънредната COVID ситуация  в страната. В следващите месеци ритуалите по някои градски празници и чествания бяха „минимализирани“ само до озвучаване на паметниците и полагаха на венци и цветя и така бяха отбелязани 2 юни, 18 юли – 183 г. от рождението на Апостола, 1 ноември – Ден на народните будители, пред паметника на Отец Паисий. С почти непроменен протоколен ритуал се осъществиха тържествата за Съединението и Независимостта на България.

Европейският форум „Нощ на литературата“ бе отложен от 11 май за 7 октомври и мащабно проведен в сравнение с останалите 14 града на България, в които също бе организиран.

Без шествие премина 24 май тази година, но с красиво празнично събитие, посветено на Буквите, което бе организирано в просторния двор на реновираното училище „Димчо Дебелянов. С празнични концерти на различни локации в града бе отбелязан Денят на Варна – 15 август, а по-късно и  „Най-дълга вечеря на плажа“ в район „Аспарухово“.

Без концерт в навечерието на Нова година, но в атмосферата на празничност, с коледна украса и озвучаване, на площад „Независимост“, бяха запалени светлините на градската коледна елха. Посрещнахме 2021г. с празнична заря в петте района на град Варна.

2021 г.

Поради усложнената епидемиологична обстановка отбелязването на традиционните годишнини от празничния календар бяха с редуцирана продължителност.

Отпадна традиционното градско шествие за 24 май. Денят на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност бе чествана с празнични прояви в различни локации на града – концерти на пл. „Антон Новак“ с участието на Ансамбъл „Варна“, на хорови формации пред църквата „Св. Николай Чудотворец“, както и събития на празничните сцени в някои от варненските райони.  В програмата за Деня на българската Независимост (на 22 септември) се включи и  Представителният духов оркестър на ВМС, отдадохме заслужена почит и на патриарха на българската литература Иван Вазов по повод 100 години от смъртта му.

През 2021г. Денят на народните будители – 1 ноември отбелязахме в Градската галерия с участието на ансамбъл „Варна“ и Теодоси Спасов. Веднага след него бе осъществен Есенният салон на изкуствата с планираните 12 събития. На 6 декември по традиция бяха запалени светлините на града и на градската коледна елха, без изпълнения на живо, но с екранни прожекции и фойерверки.

2022 г.

През тази година бе възстановен в пълната си цялост като обем и съдържание празничният събитиен календар на Варна.

Събитията, които се проведоха в духа на установената традиция и протоколния ред бяха Богоявление и 174г. от рождението на Хр. Ботев, 3 март, 174г. от Априлското въстание, Денят на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа – 9 май, 2 юни – Ден на Ботев, Деня на Съединението и други.

2023 г.

През настоящата година всички събития от културния календар преминаха на много добро, качествено високо равнище.

Особено мащабно и вълнуващо бе отбелязана 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. С участието на съорганизаторите в лицето на сдружение „Бран“ и местния клон на Общонародния комитет „Левски“ от три различни точки на града към паметника на Левски тръгнаха шествия, водени от духови състави, със знамена, хоругви и конници, облечени в униформи на някогашните четници. Между 4000 и 6000 души сведоха глави и поднесоха цветя пред безсмъртното дело  на Апостола – най-многобройното поклонение в България на този ден.

На 10 март Общината се включи в честването на 80-годишнината от спасяването на българските евреи заедно с регионалната организация „Шалом“.

В рамките на Пролетния салон на изкуствата бе отпразнувана 140-годишнината на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – най-старата културна институция в нашия град. В афиша на Салона намериха място още десетина културни прояви в различни жанрове – електронна музика, акустичен рок, литературни премиери, изложби и др. За тринадесети път се с стоя и „Алея на книгата“.

За първи път в три последователни месеца – юли, август, септември се планираха и проведоха мащабни многохилядни концерти в свободната зона на Пристанище Варна с участието на световни звезди  и талантливи варненски участници от българските сцени и музикалните бг формати.

15 юли

VARNA JULY FESTIVAL. През годината, в която празнуваме половин век от създаването на хип-хоп културата в САЩ, за първи път във Варна дойде американската рап сензация от Маями, Флорида Lil Pump. Той е с номинации за редица награди на МТВ и Билборд. А песните от новия му албум, излязъл през  март 2023 г., заедно с големите му хитове чухме на концерта във Варна. В първото издание на VARNA JULY FESTIVAL участваха утвърдени имена от варненската сцена, както и много нови млади таланти, изпълняващи рап, трап, R‘n‘B, бийтбокс. В продължение на шест часа на сцената се качиха 100 KILA, Dim4ou, Атанас Колев, DJ Dido D от Гумени глави, СЕКТА, УМА И ДУМА, MADMATIC, Явката ДЛГ, VICTORIA, Galina & Raya, KillaBee & Mista Future, Shunaka. Пет от най-големите варненски школи по хип-хоп и брейкденс взеха участие във фестивала. Фестивалът премина при грандиозен успех, с повече от 200 участници на сцената и повече от 20 000 публика.

15 август

традиционен празничен концерт за Деня на Варна, с участието на Faydee от Австралия, 100 KILA, DARA, Deep Zone All Stars, Александър Петров и Виктория Благоева от „Гласът на България“.

(предстоящ) 16 септември 2023 г., 21:00 ч., Морска гара – VARNA VIBES, събитие и за почитателите на електронната музика, с участието на световноизвестни DJ. Така лятната програма със събития от културния календар на общината през 2023 ще включва участието на артисти от три континента и много популярни варненски изпълнители и млади таланти.

Събития – акценти

Част от събитията в културния календар на Варна заслужават специално внимание:

Варненският карнавал е едно от новите събития, със своя визия и популярност. През 2019 г. БНТ засне и излъчи филм за неговото петото издание. Всяка година събитието беше надграждано с привличането на професионално жури, кукерски и сурвакарски групи от цялата страна и от чужбина, както и с увеличаване на наградния фонд. В петото издание, преди COVID-епидемията да прекрати временно изявата, се включиха рекордните повече от 1500 участници, кукери от над 20 общини от цяла България и от Северна Македония, с което събитието вече се утвърди сред най-големите маскарадни фестивали у нас. Програмата на карнавала бе съпътствана и от изложба-базар на над 30 майстори на занаяти от задругата от София, Пловдив, Трявна, Русе, Силистра, Добрич и др. Стенли, Славин Славчев, Тони Димитрова, „Обратен ефект“ и Берковската духова музика са участвали в концертите, посветени на Варненския карнавал. За съжаление епидемията прекрати задълго проявата, но потенциалът на това събитие не е изчерпан и предстои реализирането на неговите следващи издания.

Концертите на Духовия оркестър на Военноморските сили на Република България са също част от своеобразно възраждане на варненски традиции. Всяко лято на площад „Антон Новак“ под надслов „На брега на моето лято“ оркестърът изнася за варненци и гостите на града по няколко концерта с изключително разнообразен репертоар.

Европейският форум „Нощ на литературата“ е събитие, което обединява автори от континента. В морската ни столица тази инициатива се провежда най-качествено, най-мащабно и най-разнообразно.

През последните години честването на 1 ноември – Денят на народните будители също задълбочи съдържанието и мащаба си. Концертите за този празник, специално фокусиран върху българските традиции и фолклор, всяка година препълват зала „Конгресна“ на ДКС. В тях участват всички фолклорни състави на общината, както и водещи ансамбли от страната. През 2022 г. бяха ангажирани елитните фолклорни състави от варненските училища, които поднесоха истинска празнична фиеста в новата концертна зала на Първа езикова гимназия.

Кулминационната точка в културния календар на Община Варна е празничните концерти на 15 август, посветени на Деня на Варна. Всъщност концертите са три: традиционният в Летния театър, където става удостояването с почетни отличия и знаци на най-заслужените ни съграждани, концертът класическа музика „Край фонтана“ и от 2015-та – младежкият концерт в свободната зона за отдих на Пристанище Варна, която беше обособена благодарение на усилията на общинското ръководство. Най-мащабното и дългоочаквано събитие във Варна се изразява в петчасов концерт пред около 30-хилядна публика. През последните пет години в концерта са участвали участват чуждестранни звезди като „Morandi“ от Румъния, Claydee от Гърция, DJ Sagi Abitbul от Израел, DJ Fabrizio Parisi от Италия. Почти всички най-популярни български изпълнители от поп, рок и хип-хоп музиката са участвали досега в концерта: Орлин Павлов, Ицо Хазарта, 100 KILA, Мария Илиева, Поли Генова, Михаела Филева, TITA, DARA, Павел и Венци Венц, PIF и мн.др.

В празничната програма за Деня на Варна присъстват още забавни детски улични представления,  спортни състезания, др.

Всяка Нова година, варненци и гостите на града, които искат да усетят празничното настроение с любимите си български изпълнители извън дома, се събират на пл. „Независимост“ за концерта „Заедно в новогодишната нощ“. Пищна празнична заря, лазерно шоу, 3D сцена и ледени фигури посрещат в новогодишната нощ всички, дошли да преживеят емоцията от посрещането на Нова година на открито.

От 3 години традиционен коледен базар се провежда в свободната зона край морето на Пристанище Варна и привлича посетителите с ароматни коледни лакомства и подаръци, богата музикална програма, подготвена от варненските читалища. На обособени места в града се осъществяват атракции, включително ледени пързалки за любителите на кънките.

Общината в лицето на отдел ГПЧ целогодишно работи и помага за тържествата на Военноморските сили на Република България. Подкрепят се етническите диаспори и техните празници. Чрез Фонд „Култура“ се подпомага финансово и фестивалът на етносите.

По Споразумението с Варненската и Великопреславска митрополия Община Варна финансира чудесни културни събития, организирани от принадлежната към митрополията фондация „Човек на фокус“.

Община Варна подпомага и юбилейни чествания и кръгли годишнини на културни дейци и институции.

 

Естетизация на градската среда 2019 2023 г.

Чрез Програмата за поставяне на скулптурни композиции и пластични елементи на територията на град Варна дирекция „Култура и духовно развитие” поде от 2015г. инициатива за активно естетизиране на градската среда. Изграждането на паметници, пластични композиции, поставянето на украси в откритите пространства продължи и  за  периода 2019 – 2023 г.с цел да направи направи морската столица по-привлекателна за жители и гости. Редица произведения на скултурното изкуство вече красят централната част и районите на Варна, утвърждавайки нейния имидж на културен център на българското Черноморие.

В периода 2019 – 2023 г. бяха създадени 5 мемориални плочи (от тях три с барелефи), 2 скулптурни фигури (паметници) и 5 комплекта празнични украси. Немалка част от тези произведения се превърнаха в знакови за град Варна. ЕГС включва и ремонта и поддръжката на паметници и скулптури на територията на Община Варна, както и откупуването на произведения на изкуството. Ще допълним, че по въпросите за проектирането и изработването на скулптурите и паметните знаци дирекция КДР се консултираше редовно с експертите от Експертния съвет по естетизация на градската среда.

През 2019 г., на пл. „Независимост”, се откри скулптурната фигура на кмета Иван Церов с автор П. Братанов, а на ул. „Михаил Колони“ бе поставена пластика „Кметът Михаил Колони“ (автор Ж. Дончев). В същата година, на ул. „Георги Бенковски”, бе открита паметна плоча на големия художник Борис Георгиев, дело на Киро Янев. Бяха поставени мемориалните плочи на акушерката и общественичка Баба Рада, и капелмайстор Тома Кулхави – музикален педагог, композитор и военен герой. Общо за дейности по ЕГС за 2019 г. – 133 180 лв.

През 2020 г. в градинката до Градската художествена галерия бе поставен пластичен знак на евроатлантическата солидарност, автор – В. Костадинов. През същата година бяха възложени и изработени екстериорни форми – украси за откритите пространства. В периода 2020-2021 г. беше финансирано изработването и на барелеф на д-р Стамат Стаматов – създателят на морелечението (к.к. „Св. Св. Константин и Елена“).

Общо за дейности по ЕГС за 2020 г. -  41 228 лв.

През 2021 г., за Алпинеума на Морската градина, бе изработено копие на откраднатата преди години пластика „Козел“ (автор Ж. Дончев). В двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ бе открита Паметна стела на варненските опълченци, дело на скулптора Венелин Иванов. За Деня на Варна улица „Дръзки“ бе украсена с цветни хвърчила и винилни пана, проектирани от художника Армен Шаумян. През м. август се проведе конференцията „ВАРНА – ВУЛКАН“, посветена на известната художническа „колония“.

Общо за дейности по ЕГС за 2021 г. – 84 250 лв.

През 2022 г. в рамките на Програмата за поставяне на скулптурни композиции и пластични елементи бе изработена и поставена паметна плоча на балетмайсторите Галина и Стефан Йорданови (Летен театър), едни от основателите на Международния балетен конкурс и варненската балетна школа. Също така бяха създадени великденски украси (лалета, венец, яйца) за градската среда. В пешеходната зона на ул. „Преслав“, бе поставена атрактивна дизайнерска пейка с двулицев надпис на кирилица „Варна“. През 2022 г. се проведе изложбата „Арт-рефлексията Варна – Вулкан“, посветена, на която няколко художници бяха отличени с награди.

Общо за дейности по ЕГС за 2022 г. – 40 363, 02 лв.

През 2023 г ., по случай 160-та годишнина от неговото рождение, е планирана изработката и поставянето на бюстов паметник на ген. Иван Колев. В Програмата за поставяне на скулптурни композиции и пластични елементи са планирани също изработката и поставянето на паметници на първата жена акушер във Варна – Христина Хранова, поета Петър Алипиев (дарение от Община Варна на град Кишкьорьош, Унгария), както и на мемориална плоча на музикантите братя Асен и Найден Найденови.

ОБЩО за дейности по ЕГС за 2023 г. – планирани 90 000 лв.

В периода 2019-2023 г. бе осъществявана и редовна поддръжка на паметници, скулптури и мемориални плочи, имащи нужда от освежаване или ремонтни дейности. Рутинно освежаване бе извършвано на паметниците на Стефан Караджа, Иван Церов, Иван Вазов, граф Игнатиев, Никола Вапцаров, Алеята на Възраждането. Реставрационни работи бяха проведени по Паметника-портал на Осми Приморски полк, Паметника на граничаря, Паметника на падналите чинове в Сръбско-българската война и др. Поради вандалски актове се наложи частично или цялостно възстановяване автентичния вид на скулптурите „Диана – богинята на лова“, „Арх. Дабко Дабков“, „Знаме на мира“, както и на паметника на граф Игнатиев.

В периода 2019 – 2023 г. Дирекция КДР подпомогна организационно поставянето на следните скулптури и паметни знаци, дарени от граждани и обществени организации на гр. Варна: Монумент на загиналите мотористи“ – Район Аспарухово, скулптурната фигура на Васил Левски – РИМ-Варна, паметна плоча на кап. Вл. Минков, бронзовата фигура на Махатма Ганди – градинката на Севастопол, както и на паметника на Шарл Азнавур – пл. „Съединение“.

Общата сума за дейностите по т. Естетизация на градската среда от бюджета на дирекция КДР за периода 2019 – 2023 г., възлиза на  389 021, 02 лв.

 

Ремонтни дейности и целево финансиране 

През периода 2019-2023 г. бяха извършени дейности във следните направление:

  1. Поддръжка и ремонт на сградния фонд

В сградата на бул. „Осми приморски полк” 110, където работят служителите на дирекцията  „Култура и духовно развитие”, бяха извършени ремонти на покрива в проблемни участъци на обща стойност 10 567 лв.;

Ремонтни дейности на стойност 16 791 лв. бяха осъществени в сградата на Хорова школа „Проф. Марин Чонев“ на ул. „Мусала“ 7.

За отчетния период изпълнените дейности за освежаване и поддържане на Сцена „Раковина“ в Морската градина са на стойност 12 134 лв.

 За частичен ремонт на покрива на НЧ „Прогрес -1927”, кв. Виница бяха усвоени  5114 лв.

В сградата на НЧ „Искра – 1909“, с. Константиново бяха извършени вътрешни ремонтни дейности в киносалона, библиотеката, стълбището и репетиционната зала на първия етаж на стойност 38 126 лв.

От бюджета на дирекцията беше финансирано изпълнението на художествена композиция с водна атракция на площад Екзарх Йосиф, която е още един елемент в естетизацията на градската среда. Стойността й е в размер на 69 780 лв.

Във връзка с идеята за превръщане на къщата на Антон Новак в Морската градина в „Посетителски център – Антон Новак“ е направено енергийно обследване и е изготвен технически паспорт на обща стойност 1 242 лв. Имотът е държавна собственост и е предоставен на Община Варна за безвъзмездно управление. Целта е  превръщането на сградата в културно –исторически център.

За сградата на ул. „Крали Марко“ 11-13, ползвана от сдружението на художниците и сдружението на писателите, е изготвен технически паспорт и направено енергийно обследване на стойност 3680 лв. Възложено е изработване на инвестиционен проект за основен ремонт на покрива на стойност 13 186 лв.

За сградата на НЧ „Васил Левски – Галата 1927“ беше изготвен технически паспорт, направено  енергийно обследване и изработен инвестиционен проект за основен ремонт на покрива на обща стойност 17 425 лв.

2.Целево финансиране

За подпомагане дейността на Фолклорен ансамбъл „Варна“ към Народно читалище „Христо Ботев-1928“ за изпълнение на приетите от ОС – Варна програми за устойчиво творческо развитие на ансамбъла за периода бяха изплатени средства в размер на 339 000 лв. 

Новостроящият се Храм "Св. Прокопий Варненски“ беше подпомогнат със средства за довършителни работи, свещници, абсорбираща система, олтар, иконостасни икони, вертикална планировка, вътрешни дървени врати, парапети и др. на обща стойност 465 000 лв.

За завършване на Храм „Свети Николай” при Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” бяха отпуснати 30 000 лв.

За ремонта на покрива и отоплителната инсталация на храм "Свето Успение Богородично", гр. Варна бяха усвоени общо 322 531 лв. от бюджета на общината.

Общината финансира с 32 426 лв. и обновяването на фасадите на Арменското училище и Арменската църква "Свети Саркис", гр. Варна.

3.Програми и проекти за финансиране

НЧ „Васил Левски – Галата“ – По програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.  беше изпълнен проект  за създаване на морски образователен център, обновяване и оборудване на читалището, на стойност  353 630 лв. без ДДС, 100 % безвъзмездна финансова помощ. В реновираното пространство младите хора с интерес към морските науки имат възможност да се запознаят със съвременните морски професии, а също и с историята, опита и местните традиции.

В процес на изпълнение е проект „Ремонт, реконструкция и модернизация на сграда „Филиал“ на ТМПЦ – Варна, с финансиране по ОП „Региони в растеж“. За проекта е гласувано допълнително финансиране от 1,7 млн. лева от общинския бюджет. По проекта се изпълняват строително-монтажните работи на стойност 4,8 млн. лв. Очаква се до края на 2023 г. всички дейности да бъдат приключени.

През изминалата година от бюджета на Община Варна бяха гласувани и 511 000 лв. за съфинансиране по проект „Модернизация на културна инфраструктура на град Варна – Народно читалище „Петко Рачев Славейков 1928“, който в момента се изпълнява.

Подготвено е проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на НЧ „Христо Ботев – 1928“ на стойност 986 865 лв., подадено за кандидатстване за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.

 

Акценти от събитията, организирани от отдел „Фестивал и проекти”

Международен музикален фестивал „Варненско лято”

През последните четири години Международния музикален фестивал „Варненско лято“ разви устойчиво и успешно модулната си програма състояща се от:

Основна програма – Симфонична и камерна музика
Международна музикална лятна академия
Музикална лаборатория – Варна
Ренесансова и барокова музика
Опера и балет
Кросоувър – музикални проекти на границата с класиката

Концерти на открити сцени

Международен Симпозиум
Програма Интермецо съвместно с Международния театрален фестивал „Варненско лято“
Цикъл образователни концерти „Варненско лято за деца“
Съпътстваща програма – изложби, филми, конференции и др.

От 2019г Фестивалът има нов Артистичен директор в лицето на проф. Марио Хосен.

През месец юни 2019г.  Фестивалът беше удостоен с приз за Европейско качество на своята програма и развитие сред 715 фестивала от цяла Европа. ММФ заедно с още 24 от най-добрите фестивали на стария континент получи своето отличие на специална церемония в центъра за изящни изкуства „Бозар“ в Брюксел.

В ковидната 2020г. в ситуацията на предприетите в световен план изключителни мерки за ограничаване на пандемията, ММФ „Варненско лято“ фестивалът се случи на открити сцени с участието на български музиканти виртуози, доказали ли се през годините на високите европейски сцени на класическата музика. 

През последните 4 години фестивалът е реализирал над 200 събития, като публиката надхвърля десетки хиляди. Модулът „Варненско лято за деца“, който се осъществява съвместно с НУИ „Добри Христов“ има 6 концерта годишно, които се провеждат в зала 1 на ФКЦ и събират над 6000 деца и родители. Инициативата през 2019 имаше своето 6 издание.

Международен хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“ 2019 – 2023г.

Международният майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“ е член на Асоциацията, която организира състезанието и връчва ГОЛЯМАТА ЕВРОПЕЙСКА НАГРАДА ЗА ХОРОВО ПЕЕНЕ. Ежегодните издания се провеждат последователно в Арецо (Италия), Дебрецен (Унгария), Тур (Франция), Варна (България), Толоса (Испания) и Марибор (Словения).

В периода 2019 – 2023г. Международният хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“, който има 40 издания досега не е провеждан заради забраните наложени в различните страни във връзка с пандемията. През 2022 г. Дирекцията, съобразявайки се с туристическия сезон, периодичността на провеждане на ЕГП и с останалите членове на Европейската асоциация връчваща  ГОЛЯМАТА ЕВРОПЕЙСКА НАГРАДА ЗА ХОРОВО ПЕЕНЕ взе решение Конкурса да се провежда през м. септември като името му се преименува на Международен хоров конкурс „проф. Георги Димитров“. 41-то издание на Конкурса се проведе от 14 до 17 септември 2023г.

         През 2018г. е поставено началото на Национален фестивал на детските и младежки хорове, а от 2019г. и Хорови празници като съпътстващи събития към Международен хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“. В периода 2019 – 2022 г. са проведени 3 издания с участващи хорови колективи от София, Пловдив, Хасково, Бургас, Русе, Шумен, Балчик, Свиленград, Сливен и Варна.

Проведени издания: 3 (2019г. и 2022г.)

Участници: 42 хорови формации от България – приблизително 1250 човека (2019г. и 2022г.).

Събития: 24 броя (2019г. и 2022г.).

Общ брой посещения (публики): Събитията се провеждат предимно на открити сцени, ГХГ и в МОЛ-те при свободен достъп. Приблизителна обща посещаемост за периода 12 000 (2019г. и 2022г.).

От 14 до 17 септември 2023 г. в дните на провеждане на Международния хоров конкурс ще се проведе и V издание на Националния фестивал на детските и младежки хорове и Хоровите празници.

Успешно през целия период се провеждаха и ежегодните издания от съвместната инициатива на Български хоров съюз и Община Варана „България пее“. От 2019 г. до 2023 г. бяха осъществени IV, V, VI и VII издания,  в които всяка година се изявяваха между 14 и 20 хорови колективи от Варна.

От 2021 г. се провежда и Национален конкурс за композиция на хорови песни за международния  хоров конкурс „проф. Георги Димитров“.

Проведени са 2 издания през 2021 и 2022 г..

Международен фолклорен фестивал

 Международния фолклорен фестивал „Варненско лято“ е учреден през 1992 г. по инициатива на Община Варна. В изданията в периода 2019-2023 до сега са взели участие:

-2019 - 250 участници от Армения, Грузия, Аржентина, Словакия, Колумбия, Башкирия, Испания, България.

-2020 - 190  участници  от България. 3 гостуващи  професионални ансамбъла от София ,Пловдив и Бургас. 4 ансамбъла от град Варна.

-2021 - 200 участници от  България с един гостуващ чужд ансамбъл от Молдова. 5 представителни ансамбъла от София, Разград, Плевен ,Добрич и Варна.

-2022 - 220 участника от Сърбия, Грузия, Мексико и България. Три гостуващи чужди ансамбъла и три ансамбъла от Варна.

-2023 - 340 участника от Полша, Колумбия, Македония, Турция, Мароко, Грузия и България. 9 ансамбъла, от които 6 гостуващи и три от България.

За периода от 2019г. до 2023 г. в МФФ „Варненско лято“ са взели участие общо 35 фолклорни ансамбъла или 1 200 участника от 24 държави от Европа, Азия, Америка и Африка. Реализирани са 40 концерта на територията на Община Варна и курортните  комплекси. Публиката надхвърля 60 000 души.

 

Фонд „Култура“

Дейността на Фонд „Култура“ към Община Варна, обхваща предоставянето на финансови стимули за развитието на изкуството и културата. Общински фонд “Култура” - Варна съфинансира фестивали, конкурси и проекти в сферата на културата, провеждани на територията на Община Варна, спазвайки принципите на прозрачно и целесъобразно разходване на публични средства. Финансирането се осъществява по направления, определени и одобрени от ПК “Култура и духовно развитие” към Общински съвет – Варна.

През 2019 година бюджетът на Фонд „Култура“ е 1 120 000 лв. Кандидатствали са 206 организации за проекти на стойност 2 600 000 лв. Финансирани са общо 129 проектни предложения в следните направления:

Направление 1. Фестивали и конкурси – 51 проекта; 691023 лв.

Направление 2. Творчески проекти -  52 проекта; 292271 лв.

Направление 3. Национално и международно сътрудничество – 12 проекта; 19120 лв.

Направление 4. Публики – 14 проекта; 59956 лв.

През 2020 година бюджетът е 1 000 000 лв. Кандидатствали са 145 организации за проекти на стойност 1 900 000 лв. Проведена е една извънредна сесия. Одобрени за финансиране са общо 102 проекта в следните направления:

Направление 1. Фестивали и конкурси – 30 проекта; 485707,50 лв.

Направление 2. Творчески проекти -  49 проекта; 278407,5 лв.

Направление 3. Национално и международно сътрудничество – 0 проекта;

Направление 4. Публики – 23 проекта; 123500 лв.

През 2021 година бюджетът е 1 000 000 лв. Кандидатствали са 420 организации за проекти на стойност 5 500 000 лв. Проведени са общо две програмни сесии Одобрени за финансиране са общо 158 проекта в следните направления:

Направление 1. Фестивали и конкурси – 40 проекта; 512100 лв.

Направление 2. Творчески проекти -  89 проекта; 369013,4 лв.

Направление 3. Национално и международно сътрудничество – 4 проекта; 13600 лв.

Направление 4. Публики – 25 проекта; 83940 лв.

През 2022 година  бюджетът на Фонда е 800 000 лв. Кандидатствали са 189 организации за проекти на стойност 3 200 000 лв. Гласувани са и 200 000 лв. за медийни проекти. Одобрени за финансиране са общо 101 проекта в следните направления:

Направление 1. Фестивали и конкурси – 36 проекта; 508008 лв.

Направление 2. Творчески проекти -  46 проекта; 189575 лв.

Направление 3. Национално и международно сътрудничество – 8 проекта; 23582 лв.

Направление 4. Публики – 11 проекта; 47750 лв.

Финансирани са и дванадесет медийни проекта.

През 2023 година бюджетът е 1 000 000 лв. за направления от 1 до 4. Кандидатствали са 208 организации за проекти на стойност 3 900 000 лв. Гласувани са и 400 000 лв. за ново направление 5. Любителско  изкуство. Гласувани са и 200 000 лв. за медийни проекти.

Одобрени за финансиране са общо 186 проекта в следните направления:

Направление 1. Фестивали и конкурси – 47 проекта; 594240 лв.

Направление 2. Творчески проекти -  51 проекта; 273935 лв.

Направление 3. Национално и международно сътрудничество – 9 проекта; 28896 лв.

Направление 4. Публики – 10 проекта; 55658,90 лв.

Направление 5. Любителско изкуство – 69 проекта на стойност 380 000 лв.

 

За периода 2019 – 2023 г. 70 % от финансираните  културни проекти са устойчиви във времето и имат своето утвърдено място в културния календар на града.

Това са: Международен театрален фестивал "Варненско лято", Международен филмов фестивал „Любовта е лудост”, Международен Фотографски Салон Варна, Европейски музикален фестивал Варна, Традиционен музикален фестивал „Дни на класическата китара”, София Филм Фест във Варна, РАДАР - Фестивал за мултидисциплинарни музикални проекти, Международен флейтов конкурс, VARNA ROCK ADVENTURE, Международен кинофестивал Карантината, Фестивал на българския игрален филм "Златна роза", Световен фестивал на анимационния филм, Международен Джаз Фестивал Варненско Лято, Международен Фестивал на Червенокръстките и Здравни Филми, МФИ АСПАРУХОВО ПЕЕ И ТАНЦУВА, НАЦИОНАЛЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ "ФОЛКЛОРЕН ИЗГРЕВ", ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР, Европейски конкурс за нова детска песен ЗЛАТНИ ИСКРИ, Международен фестивал на хвърчилата - "Въздушни чудеса", Пленер - конкурс "Архитектурното наследство на Таляна", VARNA JAZZ DAYS, МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН ФОРУМ, ВАРНА, Пленер "Докосване до природата", фестивал за съвременен танц и пърформанс „Движещо се тяло“, Международен Екслибрис Конкурс Варна, Международен кино-литературен фестивал „Синелибри“ Варна, International Ballet Festival Varna, Международен младежки форум за класически, съвременни и характерни танцови техники, Национален конкурс за разказ Атанас Липчев и др.

Останалите финансирани проекти са нови за културния живот на гр. Варна. Подобно разпределение показва ползотворното сътрудничество на Фонда с културните дейци в града и подкрепата към нови инициативи.

В резултат на многогодишната работа на общинския Фонд „Култура“ Варна се утвърждава като град с богата културна програма и благоприятна творческа среда.

 

Културни проекти с международно финансиране 2019-2023

Проект Festivallinks в помощ на музикалните фестивали да се справят с нарастващото предизвикателство за развитието на публиката. В края на 2020 година приключи работата по вдъхновяващия международен културен проект Festivallinks, в който партньор бе и Община Варна чрез ММФ „Варненско лято”. Проектът обединява пет големи европейски фестивала, които в сътрудничество и с общи усилия обмениха ценен опит и научиха повече за своята публика чрез двете проведени в началото и в края на проекта проучвания. Заради прекрасните открити пространства за култура в град Варна, екипът на фестивала „Варненско лято” успя да реализира своята част от проекта с публика на живо в двора на Археологическия музей, на сцена „Адмирал” в к.к. „Златни пясъци”, на лятната сцена на Кукления театър, както и пред ЦНСТ ж.к. „Владислав Варненчик” и ЦНСТ с. Тополи. В концертите участваха музиканти от партньорските страни. Участващите в проекта фестивали бяха Холандският фестивал Bach, Дордрехт, фестивал Silence от Финландия, фестивал Sorru in Musica от Корсика, ММФ „Варненско лято” от България и Международен фестивал Bach от Канарските острови. Водещият партньор по проекта е иновативната културна агенция LUSTR, базирана в Холандия. Проектът е съфинансиран от програма „Творческа Европа” 2014-2020 на Европейската комисия.  www.festivallinks.eu

През 2021 г. град Варна се присъедини към мрежата от партньори на инициативата Нов Европейски Баухаус, а през 2022 г. във фонд „Култура“ на Община Варна беше включено и такова поднаправление за градски проекти и градска естетика.

През 2022 г. Община Варна спечели финансиране в размер на 11 660 евро от Ukraine edition, Culture of Solidarity Fund на Европейската културна фондация с проекта „Украинска солидарност и призов за мир в Международен музикален фестивал „Варненско Лято“. Проектът беше насочен към специфичната тематична област – силите на фрагментация чрез артистични и културни изразни средства, които дават надежда да устоим на суровите реалности на войната и да действаме за мирно бъдеще на Украйна и Европа. Две концертни събития в програмата на фестивала бяха посветени на солидарността с Украйна и на мощния глас на музиката за мир и разбирателство между народите – официалното откриване на фестивала на 25 юни и специален концерт, наречен „Концерт за мир“ на 29 юни 2022 г.

През 2022 и 2023 г. Международният музикален фестивал „Варненско лято“ получи финансова подкрепа от Посолство на САЩ в България за два мащабни международни проекта – концерт с участието на световно-известния цигулар Александър Марков (4000 USD) и представлението „Адска комедия с участието на Джон Малкович (13 056 USD).

През април 2023 г. град Варна се присъедини към мрежата на европейските фестивални градове EFFE SEAL. Градове със силно развита фестивална култура се присъединяват към инициативата и по този начин получават по-голяма международна видимост на своята културна програма, възможност за обмен на опит с други фестивални градове и достъп до европейско финансиране. Градовете се удостояват с титлата EFFE SEAL като признание за техните постижения, насочени към фестивалната общност. От своя страна градът поема ангажимент да подкрепя и общува със своите артисти и фестивални мениджъри, да подпомага тяхното развитие и достъп на широка публика. Инициативата разработва програми за действие по теми, по които общността иска да работи и да обменя опит с останалите градове и региони.

През 2023 г. бе реализиран проект Reconnect the City, в партньорство със Сдружение VarnaSpaces/ Пространствата на Варна. Проектът получи безвъзмездно финансиране от фондация „Блумбърг Филантропис", чрез инициативата Asphalt Art, в размер на 25 000 USD. Основната цел на проект „Reconnect the City” е чрез изкуство върху асфалт да се създаде привлекателно и безопасно обществено пространство в сърцето на град Варна – „Севастопол”. Участието на обществото в реализирането на проекта и рисунката на асфалт развива местните общности, обединява около изкуството и качествената градска среда. Проектът е първа стъпка към един „по-зелен град”, в който изкуството може да бъде ключът към устойчиво градско развитие. За артистичната намеса бе избрано пространството около „Севастопол”, заради своето централно разположение, наличието на голям човекопоток и концентрация на обществени функции като образование, култура, религия и отдих.

През 2023 г. проект на Община Варна спечели финансиране в размер на 30000 евро от MusicAIRE (An Innovative Recovery for Europe), съфинансиран от ЕС. Проектът се нарича „Sounds of the Free Breeze (Outdoor Concerts and Masterclasses)/Концерти на открито и майсторски класове“, който бе реализиран в рамките на Международен музикален фестивал „Варненско лято“. Проектът е културна инициатива за организиране на музикални събития на открито – Морско казино, к.к. „Св. св. Константин и Елена“ и квартал „Аспарухово“, с цел укрепване на връзката между култура – природа – хора. Фокусиран е върху две основни цели: 1) привличане на нови публики и доказване на връзката между доброто психично здраве и социално включване и класическата музика. Проектът повдига темите за социалното сближаване и приобщаване, чувството за принадлежност към града и общността и към заобикалящата ни среда; 2) предоставяне на възможности за обучение и професионална сцена за млади изгряващи музиканти от цяла Европа. Концертите бяха с участието на млади музиканти от различни европейски страни, които участваха в менторска програма, в партньорство с International Music Academy Orpheus Vienna.

МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ

Символично предаване на председателството на Съвета на Европейския съюз от Швеция на Испания бе направено на 1 юли 2023 година във Варна.
Тържествената церемония бе проведена във Фестивалния и конгресен център, преди концерта на Виенския камерен оркестър, част от Международния музикален фестивал "Варненско лято". Специални гости на събитието бяха посланици и зам.-посланици от 18 посолства у нас – Испания, Швеция, Германия, Финландия, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния,  Португалия, Франция, Нидерландия, Кипър, Албания, Словакия, Дания, Италия, Аржентина, Монголия, както и принц Виктор фон Изенбург от Германия.

В периода 2019-2023 година в Община Варна са проведени срещи с посланици и служители от посолства и консулства от 22 държави, сред които Република Германия, Република Индонезия, Япония, Кралство Дания, Ислямска република Пакистан, Кралство Нидерландия, Държавата Израел, Република Финландия, Република Грузия, Република Албания, Обединеното Кралство, ЮАР, Република Италия, Република Хърватия, Република Словения, Словакия, Кралство Испания, Република Ирландия, Република Ирак, Република Литва, Конфедерация Швейцария, Индия.

Участие в Лятното училище на Фондация „Конрад Аденауер“, което бе проведено през 2023 г. във Варна на тема "Геополитически и дипломатически предизвикателства в Черноморския регион и въздействието на руската офанзива в Украйна". Срещата бе открита от кмета на Варна Иван Портних и Норберт Бекман-Диркес, ръководител на Фондацията.

Логистична подкрепа бе оказана при организацията на работа по проекти, реализирани с финансова помощ от посолството на САЩ – изграждане на площадки за игри ДГ „Детска радост“ и ДГ „Щастливо детство“.

Провеждане на среща между кмета на Варна Иван Портних и министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева с представители на глобалната платформа за иновации и световен лидер в подкрепата на стартъпи и стратегически партньорства по модела на „отворена иновация“ „Plug and Play“. Това е глобална платформа за иновации, целяща да свърже инвеститори на ранен етап, стартъпи и най-големите корпорации в света в подкрепа на иновативни предприемачески идеи. Инвестициите в хората и техните идеи е мотото на Plug and Play. Сред компаниите, на които Plug and Play са ранен инвеститор, са Google, PayPal и Dropbox.

Среща на кмета Иван Портних с Джон Малкович. Поводът бе музикално-театралният спектакъл „Адска комедия: признанията на един сериен убиец“, с участието на Джон Малкович и оперните певици Чен Райс и Сузане Лангбайн. Постановката бе последното събитие от 31-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, част от програма „Интермецо“, която се осъществява съвместно с Международен музикален фестивал „Варненско лято“, чийто организатор е Община Варна. Проектът е подкрепен от Министерство на културата и на Посолството на САЩ в България.

Първи междуведомствен координационен форум относно мерките за подкрепа на бежанците от Украйна се проведе в Община Варна по инициатива на УНИЦЕФ и на Върховния Комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Форумът бе открит от Седа Кузуджу, представител на ВКБООН за България, която се включи онлайн, и от кмета Иван Портних. Модератор на разговорите бе Хайонг Ким, координатор на агенциите на ООН.

По време на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани с регистрации на раждане/смърт, брак/развод, проблеми при пенсионирането на граждани от Украйна, координация и потребности в областта на образованието, здравеопазването и социалното включване.

Меморандум за разбирателство и сътрудничество подписаха кметът на Община Варна Иван Портних и Седа Кузуджу, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България. ВКБООН е специализиран орган на Организацията на обединените нации, създаден с Резолюция 319 (IV) на Общото събрание на ООН от 3 декември 1949 г. ВКБООН ръководи и координира дейностите за закрила и подкрепа на бежанците по света

Меморандум за сътрудничество с УНИЦЕФ.

Община Варна получи благодарствен сертификат от УНИЦЕФ - Детският фонд на ООН, който работи в 190 държави, за да отстоява правата на всяко дете.  "Радваме се, че сте наш партньор и че с Ваша помощ успяхме да работим в полза на най-уязвимите деца“, посочват от организацията. През миналата година общината оказа съдействие за равнопоставен прием на украински деца в детски заведения, както и в Общностния център за работа с малчугани до 7-годишна възраст.

Кметът на Варна получи благодарствена грамота от УНИЦЕФ и Фондация ADRA България за пълната подкрепа при реализирането на проекта "КРИЛА за нашите деца". Организациите са получили пълно съдействие и съпричастност "в изграждането на сигурна среда, условия за възстановяване и развитие на украинските деца и техните семейства, намерили закрила от войната в Република България".

Кметът на Варна Иван Портних участва в международен форум за предприемачи "Start for Future: Среща на върха 2023", с домакин ИУ. Организатор е Дълбоко технологичен иновационен порт - Варна, създаден по инициатива на университета и "Джуниър Ачийвмънт България". Основната цел на инициативата е да превърне Варна в притегателен център за създаване и внедряване на дълбоко технологични иновации, които да помагат за подобряването на социално-икономическото развитие на региона, България и Европа.

По покана на посолството на Украйна в България кметът на Варна Иван Портних участва онлайн в Международната среща на върха на градовете и регионите в Киев под надслов „Партньорство за победа“. Форумът се проведе в периода 19-20 април по инициатива на Конгреса на местните и регионалните власти при Президентството на Украйна. В него се включиха президентът Володимир Зеленски и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В срещата онлайн и на място участваха над 500 ръководители на общини и региони от различни държави-партньори на Украйна, представители на Комитета на регионите на ЕС, Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа.

Кметът на Варна Иван Портних бе гост на международния морски форум  по една от най- актуалните за морския сектор теми - „Декарбонизация на морския транспорт – предизвикателства и възможности“.  В него участваха над 170 представители на морската общественост от България и чужбина, включително български корабостроителни и кораборемонтни заводи, заводи за корабно оборудване, български и чужди корабособственици, представители на Военноморските сили, пристанищна администрация, морска администрация, български и чуждестранни проектантски организации, научни и научно-изследователски организации и други. Организатори на събитието са Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК) и „Бюро Веритас България“ ЕООД - част от Френската класификационна организация Бюро Веритас (BV).

80-та годишнината от спасяването на българските евреи бе почетена във Варна. Венци и цветя пред паметника на благодарност "Шофар" поднесоха кметът Иван Портних, председателят на  Регионалната организация на евреите "Шалом" Олег Калдерон, почетният консул на Израел в морския град проф. Красимир Методиев.

Кметът Иван Портних бе гост на международния форум "Заедно в борбата с кибертормоза на деца", част от програмата "Киберзащитници", който бе проведен в София. Събитието бе организирано от Черноморската академия за сигурност и "Стандарт". На срещата присъстваха представители на Министерството на вътрешните работи, на Агенцията за закрила на детето в киберпространството - Израел, Министерството на образованието, Държавната агенция за закрила на детето, на университети, училища, обществени организации. 

Пункт за дарения за бедстващите хора от Турция и Сирия отвори Община Варна в Двореца на културата и спорта във Варна. Събраните дарения бяха предавани на БЧК.

Кметът Иван Портних връчи знамето на Варна на ръководителя на 31-та българска експедиция за Антарктида проф. Христо Пимпирев и на капитана на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий" кап. II ранг Николай Данаилов преди отплаването на екипажа  от Варна към Ледения континет.

Международна научна конференция „Нови хоризонти в праисторията. 50 години от откриването на Варненския некропол“ се проведе в морската столица в периода 2-4 ноември. Организатори на събитието бяха Регионалният исторически музей – Варна и Община Варна, а в него се включиха 26 учени от шест държави.

Кметът на Варна Иван Портних участва в среща с посланика на САЩ у нас - Н. Пр. Херо Мустафа, организирана от Асоциацията на българските черноморски общини.  По време на разговорите са обсъждани различни възможности за сътрудничество. Кметът Иван Портних е запознал Н. Пр. Херо Мустафа с напредъка на каузата "Варна-Град на знанието", която има за цел развитие на потенциала на града чрез образование и привличане на високотехнологични инвестиции във всички сфери на обществения живот. Изразено е било желание за задълбочаване на двустранното сътрудничество в тези области. Ден по-рано във Варна бе изнесен концерт от  оркестъра на ВВС на САЩ в Европа Five Star Brass Ensemble.

Кметът на Варна Иван Портних участва в церемонията по откриването на Дълбоко технологичен иновационен порт Варна (Varna Deep Tech Innovation Port) в Икономически университет – Варна. Сред официалните гости на събитието бяха представители на Европейския институт за иновации и технологии, министри от служебното правителство, ректори, представители на бизнеса и стартъп общността и на браншовите организации. 

По инициатива на кмета на Варна 27 страници посвети списание "Нешънъл Джиографик България" на най-старото обработено злато в света, открито преди 50 години във Варненския халколитен некропол. Броят е вече по книжарниците.

Варна е един от 19-те европейски градове и единственият от България, които спечелиха по $25 000 безвъзмездна помощ от Bloomberg Philanthropies чрез инициативата Asphalt Art Initiative. Тя подкрепя проекти за подобряване на безопасността на улиците, съживяването на обществени пространства и ангажиране на гражданите. Проектът на Варна - „Използване на публичното изкуство за свързване на града“ (Using Public Art to Reconnect the City) е реализиран по инициатива на СНЦ “Пространствата на Варна“ (Varna Spaces), с участието на експерти от Община Варна и на  САБ/КАБ Варна. 

Над 300 артисти от представителни фолклорни ансамбли на град Варна участваха в благотворителния концерт „Заедно За Карлово“. Всички събрани средства бяха бъдат преведени по сметката на Община Карлово, пострадала от наводнения. Организатори на проявата са Тракийското дружество „Капитан Петко войвода“ и Община Варна, 

Кметът на Варна Иван Портних участва в кръгла маса на тема "Стратегии в модернизацията и развитието на ВМС на България - историческа справка, необходими способности, въоръжение и бойна техника, трансформация и модернизация". Организатор на събитието бе Съюзът на офицерите от резерва "Атлантик", с подкрепа на Министерството на отбраната, а домакин - ВВМУ "Никола Вапцаров". Специален гост на събитието бе военноморският аташе на САЩ – капитан I ранг Клейтън Шейн.

210 участници от 10 държави се регистрираха за маратона Галата – Варна, който се проведе на 7 август - отБелгия, Холандия, Великобритания, Германия, Дания, Турция, Русия, Украйна, Сингапур и България.

Благотворителна инициатива "Плуване с кауза за Украйна" по време на плувния маратон Галата - Варна организира фондация "Дордрехт - Варна", с подкрепата на отдел „Протокол и международно сътрудничество“ в Община Варна. Нидерландският град Дордрехт и украинският Харков, за който е предназначена финансовата помощ, са побратимени с морската столица.

Покана за онлайн концерт с произведения, изпълнени на селадонови инструменти, отправя към жителите и гостите на морската столица побратименият с Варна китайски град Нинбо. 

Конференцията Digital Varna - The Smart City. Отговорни и устойчиви решения за интелигентен растеж" се проведе във Варна. Форумът се организира от фондация „Дигитална България“ със съдействието на Община Варна.

Посещението на делегация от ученици от румънския град Хунедоара в Община Варна, водена от кмета на града Дан Бобутану, с участието на директора на музея към замъка Корвин Сорин Тинку и проф. Джорджел Апостол. Проектът "Маршрутът Корвин" популяризира местата, свързани с антиосманските походи на легендарния трансилвански войвода Янош Хуняди, известен още и като Йоан Корвин. Обезпечаване на превод по време на срещите на румънската делегация в Община Варна и в парк-музей „Вл. Варненчик“. (2022)

Организиране на Българо-египетския бизнес форум във Варна -по инициатива на посланика на Арабска република Египет - Н. Пр. Халид Емара и на кмета на Варна Иван Портних. Събитието бе организирано от дирекция „Канцелария на кмета“ към „Община Варна, Федерацията на египетските търговски камари, Съюза на арабските камари, Варненската търговско-индустриална камара, Стопанска камара - Варна, Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и Варненската туристическа камара.

Във форума взеха участие представители на над 30 компании от секторите туризъм, химическата и фармацевтична промишленост, мебелното производство, текстил, експорт на плодове и зеленчуци, културна индустрия, съобщиха от пресцентъра на Община Варна.

По време на срещите гостите проявиха интерес към варненски фирми, чиято дейност е свързана с производство на пробиотични препарати, на текстил и мебели, към хотелиерството и туристическата индустрия и други.

Участие в онлайн сесия на Interreg Europe, Interact, ESPON и URBACT събра директорите и управляващите органи на тези общоевропейски програми за сътрудничество в рамките на Европейската седмица на регионите и градовете. Деветнайсетото издание на събитието, проведено под надслов „Заедно за възстановяването“  в периода 11-14 октомври 2021 г., бе  посветено на регионалните политики и възможностите пред градовете за по-щадящи за околната среда дейности и по-активни разработки в областта на иновациите и цифровизацията.

Среща на кмета и представители на ръководството на Община Варна с представители на международни фирми, институции и организации с представители на Nordex и Ventoco, главен изпълнителен директор и управляващ директор на DP WORLD Великобритания за Европа и Азия; председател и управителен директор на индийската компания Viraj Profiles Ltd., екип на израелската компания SOLAREDGE, китайската корпорация “Fufeng Group Limited”, представители на корейска корпорация за насърчаване на търговията (КОТРА).

Онлайн среща на кмета на Община Варна Иван Портних и кмета на град Вилнюс Ремигиюс Шимашюс по повод честването на 170-та годишнина от рождението на големия учен и общественик д-р Йонас Басанавичюс, оставил своя безценен принос в историята на Литва и Варна и България.

Среща на представители на Община Варна и Община Клуж-Напока  за обмяна на добри практики в рамките на Innowave preSummit 2021 – Varna Innovation Camp.

Участие в конференция по проекта за улично осветление на Община Варна, Дирекция ИИБ, „Рехабилитация, модернизация и изграждане на интелигентна система за управление и мониторинг на системата за външно изкуствено осветление в район „Младост“, кв.16, „Възраждане“ ІІІ м.р. и „Възраждане“ ІV м.р. на Община Варна по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №BGENERGY-2.001-0078-C01, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. (ФМ на ЕИП) въз основа на подписан Меморандум за разбирателство между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия.

Сътрудничество при организирането на изложбата „Египетска приказка“ със съкровища от египетската история в Двореца на културата и спорта във Варна. Изложбата показа древния свят чрез репродукции на някои редки артефакти и колекционерски предмети, които изразяват наследството на Египет и най-важните интелектуални, литературни, научни и културни постижения на египтяните през вековете. Изложбата бе продължение на успешно проведения Българо-египетски бизнес форум във Варна.

Участие в церемонии по откриването и отбелязването на 150 години от рождението на индийския адвокат, политик, активист и писател Махатма Ганди.

Участие в откриването на фотографска изложба “Пъстротата на България и Израел“ 2021 на входа на Морската градина.

Участие в международни срещи по линия на „Европейски младежки столици“ в гр. Брага, Португалия (2022) и представяне на добри практики на сътрудничество между местната власт и младежите в Община Варна и участие в дискусии с фокус иновативни решения за градско развитие и участие на младите хора.

Община Варна посрещна официална делегация от представители на общинската администрация, Общински съвет на Дордрехт, фондация Дордрехт-Варна и бизнеса в град Дордрехт. Делегацията бе водена от кмета на град Дордрехт, г-н Колф.

Програмата на посещението включваше откриване на клон на холандската фирма Dmarcians във Варна, провеждане на  Smart City Cafe с участието на предприемачи и представители на ИКТ сектора във Варна по инициатива на Посолство на Кралство Нидерландия в България, освещаване на новопостроения драгажен кораб Lesse, както и провеждане на делови срещи с представители на дирекциите “Култура и духовно развитие” и “Спорт”.

Top