Търсене
Начало » Новини
04 април 2019

Академия за интерактивно и неформално обучение се проведе във Варна

Представители на Общинския консултативен съвет по въпросите на младежта, на неправителствени организации и неформални младежки групи, участваха във второто издание на „Академия за гражданско образование“, която се проведе във Варна на 29-ти и 30-ти март. Академията е интерактивно, неформално обучение и се организира от отдел „Младежки дейности“ към Дирекция „Образование и младежки дейности“ и сдружение „Варна – Европейска младежка столица“.

Участниците придобиха представа как функционира местната власт, какви възможности се предлагат на младите хора за взаимодействие с нея и как могат да реализират своите идеи и проекти. Засегнати бяха и теми, като ролята на индивидите в гражданското общество, практическото използване на придобитите знания и др.

Относно структурата и процесите, свързани с местната власт, участниците получиха информация от общинския съветник Борислав Нанков. Съвсем спонтанно лекцията се превърна в т.нар „структурен диалог“, който набира все по-голяма популярност в сферата на младежките политики в Европа. Интерес предизвика участието на доц. Калоян Смилков, преподавател по антропология от Варненски свободен университет; Арх. Явор Панев, заместник-председател на сдружение „Таляна“, който представи дългосрочната визия за това, как историческото ядро на Стара Варна да се развие като пешеходно пространство за реализация на креативни дейности от най-разнообразен характер; Мая Донева, изпълнителен директор на фондация „Карин Дом“ и  един от създателите на  Социалната чайна, която разказа за препятствията, които са преодолявали, за да се утвърди Чайната като един от центровете на социален и културен живот на Варна, само за няколко години.

Целта на организаторите на двудневното обучение беше да се стимулира формирането и развитието на гражданско съзнание у младежите, да се представят примери за активно участие на отделната личност в живота на общността и как тази активност може да променя средата -  социална, икономическа и физическа.

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.