Търсене
Начало » Новини
01 април 2019

Ясни са петимата финалисти за литературната награда „Димитър Димов“

Имената на петимата финалисти за Европейската литературна награда за роман „Димитър Димов“ вече са известни, обявиха организаторите на фестивала ВарнаЛит. В първото издание на конкурса за престижния приз ще се състезават писателите Дмитрий Глуховски, Добромир Байчев, Жером Ферари, Саулюс Шалтянис и Тайе Селаси. Победителят ще бъде обявен на официална церемония на 29-ти май от 19.00 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

За авторитетния приз през 2019 г. ще се състезават руснакът Дмитрий Глуховски с „Текст“ (изд. „Сиела“), българинът Добромир Байчев с „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“), французинът Жером Ферари с „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“), литовецът Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“) и британката Тайе Селаси с романа „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“).

Общо 39 романа се състезаваха в първото издание на Европейската литературна награда „Димитър Димов“. Призът ще бъде връчен по повод 110 години от рождението на писателя и е част от съпътстващата програма на фестивала ВарнаЛит в морската столица.  Европейската литературна награда „Димитър Димов“ е първата награда, за която се надпреварват едновременно родни и чуждестранни автори, издадени на български език.

Отличието се връчва под патронажа на кмета Иван Портних и има за цел да популяризира съвременни романи с висока художествена стойност, писани в цяла Европа и издадени на български език. Наградата бе учредена през миналата година от дъщерята на Димитър Димов – Теодора Димова, и управителния съвет на фестивала ВарнаЛит.

Право да номинират имаха само издателите, които по регламент могат да предложат до два романа от европейски и до два романа от български писатели, издадени с логото им през календарната 2018 г. Крайният срок за подаване на заявки за номинации бе 15-ти януари. Издателствата, кандидатствали със свои произведения за конкурса, са 21, а общият брой на номинираните романи, които ще се състезават в първото издание на наградата, е 39, като 28 от тях са на български автори и 11 – на европейски.

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.