Търсене
Начало » Новини
27 март 2019

Община Варна подкрепи изследователската експедиция АБОРА IV

 

Община Варна подкрепи изследователската експедиция АБОРА IV

Подкрепително писмо връчи кметът на Варна Иван Портних на д-р Доменик Гьорлиц – ръководител на експедицията с тръстиков кораб АБОРА IV.  „Преди дни получих официално писмо от Роланд Метлинг, кмет на Рощок – град, с който Варна е побратимен, с молба да окажем съдействие на изследователския екип, ангажиран с експедицията АБОРА IV. Разбрах, че Рощок вече е подкрепил две предходни експедиции  и ще има активна роля в предстоящата в Черно море, която ще се проведе с участието на Регионалния исторически музей – Варна и Музея за култура и история на Рощок. В тази връзка искам да заявя, че Община Варна също ще подкрепи АБОРА IV, която има за цел да изследва морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха“, заяви кметът Иван Портних по време на пресконференция в Регионалния исторически музей. Той допълни, че  очаква експедицията  не само да популяризира богатото културно-историческо наследство на Варна и региона, но и да надгради приятелските контакти и сътрудничество със страните от региона.
Освен подкрепителното писмо, д-р Домениг Гьорлиц получи от кмета Иван Портних реплика на  съкровището от Варненския халколитен некропол.  В момента  изложбата „Най-старото злато на човечеството“, с богатствата от некропола, гостува в Рощок до края на месец април т.г. и се радва на огромен интерес.
Асоциация АБОРА е международна организация, която вече е провела три експедиции.  АБОРА 1 през 1999 г. осъществи плаване от Сардиния през Корсика до устието на река  Елба, АБОРА 2 през 2002 г. -плаване по затворен маршрут Египет - Ливан – Кипър, АБОРА 3 през 2007 г. -плаване от бреговете на Северна Америка до Азорските острови.  АБОРА IV ще започне плаването от Варна, от източния бряг на Черно море. Неговата цел е да докаже наличието на контакти между средиземноморските и черноморските народи още през праисторическата епоха, обясни д-р Гьорлиц.
Плаването ще се извърши с модел на примитивен тръстиков кораб, който ще бъде построен в Белослав. Теренът е предоставен от частната компания Инхом. Строителството ще започне на 2-ри май, като за негов прототип ще бъдат използвани скални рисунки от Египет и Месопотамия. Корпусът на кораба ще бъде дълъг 14 метра, широк 4 метра и висок 2 м. Всички части ще бъдат изработени в съответствие с изискванията на експерименталната археология. Екипажът ще се състои от 12 души. От Варна ще участва Теодор Роков – археолог от Археологическия музей, както и представители от Медицинския университет.  
Новата експедиция ще следва маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, използван в древни времена. За основа на експедицията ще служат сведения на Херодот за търговски контакти между Древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното средиземноморие. По експериментален път ще бъде доказано, че тези контакти са съществували още от времето на каменно-медната епоха, в района на днешна Варна.  

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.