Търсене
Начало » Новини
28 януари 2019

Откриха Център по интервенционална рентгенология в УМБАЛ „Св. Марина“

Откриха Център по интервенционална рентгенология в УМБАЛ „Св. Марина“

Център по интервенционална рентгенология, който разполага с последно поколение ангиографска апаратура, закупена от Медицинския университет „Проф. Параскев Стоянов“, бе открита днес от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, министъра на образованието Красимир Вълчев и кметът на Варна Иван Портних. Новата апаратура бе осветена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, а сред гостите бяха областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, представители на Медицинския университет и на УМБАЛ „Света Марина“. Домакини на събитието бяха ректорът на университета проф. Красимир Иванов и проф. Валентин Игнатов, изпълнителен директор на болницата.

 „Преди по-малко от година правителството взе решение, с което за първи път в историята предостави правата за управление на болницата на Медицинския университет във Варна. Днес сте свидетели на реализиране на поредния етап от това стратегическото развитие на болницата и на университета. Разкриваме една изключително модерна рентгенографска лаборатория, която ще спаси живота на много хора и ще бъде база за обучение на бъдещите медици. Затова искам да благодаря на министрите и на правителството на Република България за доверието“, заяви проф. Красимир Иванов.

Ангиографът е разположен в ремонтираната и отлично оборудвана зала с анестезиологична машина, което дава възможност за мултиекипна работа и извършване на хибридни операции. Общата стойност на апаратурата и ремонтните дейности са над 2 млн. лв. В центъра ще се извършват всички видове инвазивни процедури под образен контрол, а възможността за високоскоростна видеовръзка позволява да се представят пред студентите най-новите методики в реално време. Новата апаратура ще помогне за извършване на широк набор съдови и несъдови интервенции – за бързо и ефикасно лечение на остър исхемичен мозъчен инсулт, аневризми на мозъчните съдове, както и на атеросклерозни промени в съдовете на крайниците. Предвижда се и извършване на най-модерни процедури в областта на онкологията като трансартериална химиотерапия и радиофреквентна аблация на тумори в черния дроб, обясниха от болницата.

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.