Търсене
Начало » Новини
12 февруари 2018

Откриха паметна плоча на Д-р Басанавичюс

Откриха паметна плоча на Д-р Басанавичюс


Кметът на Варна Иван Портних и посланикът на Литва за България и Румъния - Н. Пр. Арвидас Поциус, откриха днес паметна плоча на литовския учен, политик и общественик д-р Йонас Басанавичюс. Тя е изработена по поръчка на посолството и е поставена на фасадата на къщата на  ул. „Кръстьо Мирски“ №3 в морския град, където е живял литовският учен.
На церемонията присъстваха почетният консул на Литва в България Рачо Рибаров, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, директорът на дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна Антония Йовчева, районният кмет на "Одесос" Георги Недев, граждани.
"Откриването на паметна плоча на името на д-р Басанавичюс е повод да си припомним за  този голям лекар и общественик и за неговия принос за Варна. Още повече, че тази година се отбелязват 135 г. от основаването на Варненското медицинско дружество – първото в България, за което огромен принос има именно д-р Басановичюс. Чест и гордост е за нас, че тази изключителна личност от историята на Литва е част и от историята на Варна  Благодаря на посолството на Литва и лично на Негово превъзходителство за инициирането на това събитие. Защото поставянето на паметната плоча се вписва напълно в програмата на Община Варна за възраждане на историческата памет в нашия град, част от която е  д-р Басанавичюс. Уверен съм, че авторитетът на тази личност, неговите родолюбиви дела и за България, и за Литва,  са основа за развитие и надграждане на обществените и културни връзки между нас", каза кметът Иван Портних.  
„Тази година Литва отбелязва 100 г. от възстановяването на независимостта на държавата, а един от най-важните инициатори на това събитие е ученият и политик д-р Басанавичюс. Той е наричан патриарх на възрожденското движение в Литва, борец за национална независимост, български гражданин, доктор, член на Българска академия на науките, етнограф, антрополог“, заяви при откриването посланик Арвидас Поциус. Той благодари на кмета, на почетния консул на Литва у нас и на всички институции и организации, помогнали за откриването на плочата, както и на собствениците на къщата - Ненови и Овчарови, където бе поставен паметният знак.
Д-р Йонас Басанавичюс прекарва 25 години от живота си в България. Във Варна той е бил завеждащ отделението по вътрешни болести на местната болница и един от най-авторитетните лекари в града. За своя принос в българската наука, през 1898 г. е избран за дописен член, а през 1902 г. – за редовен член на Българското книжовно дружество, днешната Българска академия на науките. В морската столица той продължава изследователската си дейност в областта на етнографията, археологията и антропологията, като пише и публикува редица научни трудове. Д-р Басанавичюс участва в активно в дейността на Варненското медицинско дружество и на Българския лекарски съюз. В крайморския град развива и активна обществена дейност, като в периода 1899-1903 г. е избран за общински съветник. Варна е уважила делото на литовския общественик -  в знак на признателност една от улиците в града носи неговото име, поставена е и паметна плоча на сграда, където е живял.

Абонирай се за да получавате известия за новините и събитията в Община Варна.